Μία «Γοργόνα» φτιαγμένη από τα σκουπίδια του Θερμαϊκού (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Μέρος από τα θαλάσσια απορρίμματα που συγκεντρώνονται από τον Θερμαϊκό Κόλπο, κατά τις δράσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea σε συνεργασία με τη θεσσαλονικιώτικη μπίρα Νύμφη, αξιοποιούνται με τη μέθοδο του «upcycling» και αποτελούν τα βασικά υλικά για τη δημιουργία ενός ομοιώματος με τη μορφή γοργόνας από τη Σοφία Τσιριγώτη.

Οι επισκέπτες της 85ης ΔΕΘ έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη γοργόνα που κατασκευάζεται από θαλάσσια απορρίμματα του... πολύπαθου Θερμαϊκού. Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή, τελευταία ημέρα της Έκθεσης, στο πλαίσιο της δράσης «Μαζί καθαρίζουμε τον Θερμαϊκό».

Σακούλες, πλαστικά δικτάκια των μυδοκαλλιεργειών, πλαστικά ποτηράκια, φελιζόλ, πλαστικά παιχνίδια και συσκευασίες φάρμακων αποτελούν τις πρώτες ύλες για την κατασκευή της γοργόνας.

Μαζί με τη μπίρα Νύμφη, της οποίας το σήμα κατατεθέν είναι η γοργόνα, η Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων iSea, σε συνεργασία με την ΕΠΟΜΕΑ Θεσσαλονίκης και την ΕΠΟΜΕΑ Παύλου Μελά πραγματοποίησαν υποβρύχιο καθαρισμό κατά τον οποίο απομάκρυναν περισσότερα από 1.000 κιλά απορριμμάτων. "Υπήρχαν πολλά λάστιχα, πλαστικά απορρίμματα και συγκεκριμένα ποτήρια μιας χρήσης και γυάλινα μπουκάλια", επισήμανε στη Greenagenda.gr η Αναστασία Χαρίτου, υπεύθυνη περιβαλλοντικών προγραμμάτων της iSea.

Καθόλη τη διάρκεια της ΔΕΘ το αντιρρυπαντικό σκάφος Αλκίππη θα συλλέγει απορρίμματα από τον Θερμαϊκό Κόλπο.

Το Σάββατο θα ακολουθήσει παράκτιος καθαρισμός της Χαλάστρας και παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ιστιοπλοϊκός γύρος με εκπαιδευμένο προσωπικό της iSea, που θα αναλάβει την απομάκρυνση επιπλεόντων απορριμμάτων από τον Θερμαϊκό Κόλπο.

Η εκστρατεία «Μαζί καθαρίζουμε τον Θερμαϊκό» ξεκίνησε τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου με μία σειρά ενεργειών που σαν κύριο στόχο έχουν την κινητοποίηση, ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών για το καλό της πόλης.

Παράλληλα με τις δράσεις της Νύμφης, μία ουρά γοργόνας εμφανιζόταν διαδοχικά σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Έτσι, πραγματοποιήθηκε μια πρωτότυπη πρόκληση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας, Λάζαρος Βογιατζόγλου, αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική ευαισθησία. «Με τους καθαρισμούς που γίνονται στη θάλασσα αυτά τα υλικά φτιάχνεται μια Γοργόνα για να την δουν οι επισκέπτες με σκοπό την συμβολική περιβαλλοντική ευαισθησία όλων μας», είπε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση