Μία «πράσινη» επένδυση που παράγει στερεά εναλλακτικά καύσιμα

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Πόσο «πράσινα» μπορούν να γίνουν τα σκουπίδια και μάλιστα όσα δεν μπορούν ούτε καν να ανακυκλωθούν; Η μοναδική τους κατάληξη είναι οι χωματερές ή μπορούν να βρουν και άλλες χρήσεις, φιλικές στο περιβάλλον;

Μία απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται από την εταιρεία Nordeco ΑΕ, η οποία είναι μία πλήρως αδειοδοτημένη βιομηχανία ολοκληρωμένης διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων.

Η Nordeco αποτελεί τον πιστοποιημένο «φίλο» του περιβάλλοντος, καλύπτοντας με τις υπηρεσίες της όλο το φάσμα των παραγόμενων αποβλήτων και αποτελώντας μία επιχείρηση-πρότυπο μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης.

Η εταιρεία δεν διαχειρίζεται απλά τα απόβλητα της κάθε βιομηχανίας, αλλά επενδύει πάνω στην αξιοποίηση τους, φτάνοντας στο σημείο να παράγει από αυτά και εναλλακτικά καύσιμα.

Επί της ουσίας κάνει πράξη την κοινοτική επιταγή, η οποία επιβάλλει στο πεδίο των απορριμμάτων και των σκουπιδιών να επιχειρείται πρώτα η ανακύκλωση και μετά η ενεργειακή αξιοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό και με μία επένδυση, που θα κοστίσει συνολικά πάνω από 1,5 εκατ. Ευρώ, η Nordeco δημιουργεί στην περιοχή της Νεοχωρούδας Θεσσαλονίκης μία υπερσύγχρονη μονάδα διαχείρισης μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων και παραγωγής από αυτά στερεών εναλλακτικών καυσίμων, τα οποία προορίζονται κυρίως για χρήση από την τσιμεντοβιομηχανία.

Όπως σημειώνει στη Greenagenda.gr ανώτατο στέλεχος της εταιρείας, η μονάδα αυτή θα αξιοποιεί τα πολύ μικρά κομμάτια (τα οποία είναι λερωμένα ως επί το πλείστον) χαρτιού, πλαστικού, υφάσματος, ξύλου κτλ, τα οποία λόγω μεγέθους δεν τα πιάνουν τα μηχανήματα της ανακύκλωσης.

Αυτά τα υπολείμματα μπορεί να ακούγονται ως κάτι «μικρό» λόγω μεγέθους, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν το 35% των ποσοτήτων σκουπιδιών, που πηγαίνουν στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Με την εφαρμογή κατάλληλης παραγωγικής μεθόδου, οι μεγάλες αυτές ποσότητες υπολειμμάτων μετατρέπονται σε στερεά εναλλακτικά καύσιμα, παρέχοντας στις τσιμεντοβιομηχανίες ένα εναλλακτικό καύσιμο πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον, σε σχέση με το πετ-κοκ που χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα σήμερα.

Η εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία μπορεί να απορροφήσει ετησίως έως και ένα εκατομμύριο τόνους παρόμοιου στερεού εναλλακτικού καυσίμου, που είναι μία τεράστια ποσότητα, η οποία μπορεί να υποκαταστήσει τις εισαγωγές πετ-κοκ και να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η χρήση των μη επικίνδυνων υπολειμμάτων εκ της διαδικασίας της ανακύκλωσης, αφού μετατραπούν σε στερεά εναλλακτικά καύσιμα, αποτελεί μία ευρέως διαδεδομένη πρακτική σε πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης και όχι μόνο.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση