Μία σεκόγια εξ Αμερικής δεσπόζει στα Σκοτεινά Πιερίας (φωτο)

H Sequoia Sempervirens (σεκόγια η αειθαλής), ένα ξενικό είδος μεγάλου κωνοφόρου δένδρου με ύψος 45μ. και στηθαία διάμετρο 2,30μ. αναπτύσσεται στο δημόσιο δάσος των Σκοτεινών Πιερίας σε υψόμετρο 700μ, σύμφωνα με ανάρτηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης στο Facebook.

Φυτεύτηκε πειραματικά πριν από 64 χρόνια από δασολόγο του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών από σπόρους που προέρχονταν από την Αμερική. Συνήθως αναπτύσσεται κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού της Βόρειας Αμερικής, όπου φθάνει σε ύψος τα 115 μέτρα, διάμετρο τα 8 μέτρα και ζει έως 1800 χρόνια ή και περισσότερο.

Σύμφωνα με τον βοτανολόγο S. Sillett, καθηγητή του Humboldt State University, ο οποίος ειδικεύεται στα ψηλά δέντρα, οι σεκόγιες προσαρμόζονται έτσι ώστε να επιβιώνουν ακόμη και στις πιο καταστροφικές πυρκαγιές εξαιτίας του ινώδους, ανθεκτικού στην φωτιά φλοιού τους που μπορεί να φτάσει σε πάχος τα 60 εκατοστά. Η θερμότητα της πυρκαγιάς ωθεί τα κουκουνάρια να ανοίξουν και ενώ οι φλόγες εξαλείφουν τα ανταγωνιστικά φυτά, η τέφρα τους χρησιμεύει ως λίπασμα για τους σπόρους της σεκόγιας.

Πηγή φωτογραφίας: Διεύθυνση Δασών Πιερίας

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση