Μία υπερήλικη χωματερή στα Ιωάννινα μεταμορφώνεται σε πάρκο (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Για περισσότερα από 40 χρόνια, η χωματερή της Δουρούτης λειτουργούσε σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η έντονη δυσοσμία έκανε αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Λόγω της ανάφλεξης διαφόρων υλικών, εκδηλώνονταν συχνά φωτιές. Οι εστίες μικροβίων που αναπτύσσονταν στην περιοχή αυξάνονταν συνεχώς. Η συσσώρευση των αποβλήτων και η εκπομπή διοξινών αποτελούσαν πολύ σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Αυτή η υποβαθμισμένη εικόνα, πλέον, άλλαξε με την πλήρη αξιοποίηση του ΧΑΔΑ. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, ο χώρος των 123 στρεμμάτων μεταμορφώθηκε σε ένα πάρκο και σε λίγους μήνες  θα αρχίσει να γίνεται περισσότερο εμφανής  με την ανάπτυξη φυτών και δενδροστοιχιών. Επιπλέον, σχεδιάστηκε στη συγκεκριμένη έκταση και μια λίμνη. H αναδιαμόρφωση του χώρου και η μετατροπή του σε «πάρκο αναψυχής» για τους κατοίκους θα απαιτήσει χρόνο, σύμφωνα με τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων.

dourouti1 (800 x 450)

«Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων, πριν λίγα 24ωρα έγινε δημοπρασία και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή μονάδας βιοαερίου ισχύος 400 KW για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα διατίθεται στο δίκτυο της ΔΕΗ», είπε στη Greenagenda.gr ο Μάκης Χρυσοστόμου, αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ.

Η εξέλιξη του έργου έγινε σε δύο φάσεις: η πρώτη δημοπρατήθηκε στις 16 Αυγούστου 2010 και η δεύτερη στις 13 Φεβρουαρίου 2014, μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, με το τελικό κόστος να ανέρχεται σε περίπου στα 4 εκατ. ευρώ.

dourouti2 (800 x 600)

Οι εργασίες περιελάμβαναν τη στεγανοποίηση και την προστασία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και του υπεδάφους μέσω της συλλογής των στραγγισμάτων και της επεξεργασίας σε αυτοματοποιημένο βιολογικό καθαρισμό που κατασκευάστηκε κοντά στην είσοδο του ΧΑΔΑ, καθώς και τη διαχείριση της λυματολάσπης του Βιολογικού Καθαρισμού Ιωαννίνων που είχε εναποτεθεί με κατασκευή ειδικών έργων.

Δεν υπάρχει άλλη ΔΕΥΑ στη χώρα που κατάφερε μέσα από μια πολυετή διαδικασία και με αρκετά εμπόδια να υλοποιήσει ένα τόσο σημαντικό περιβαλλοντικό έργο αποκατάστασης μιας χωματερής που λειτούργησε περισσότερα από 40 χρόνια. Η αποκατάσταση έγινε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και του ΦΟΔΣΑ, με κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Καθοριστική στην υλοποίηση του έργου ήταν η συμβολή της τεχνικής υπηρεσίας και των στελεχών για να ξεπεραστούν αρκετές δυσκολίες.

dourouti3 (800 x 600)

Οι τεχνικές παρεμβάσεις και οι εργασίες που εκτελέστηκαν για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ αφορούν:

• Χωματουργικές εργασίες συλλογής, μεταφοράς διάσπαρτων απορριμμάτων από την συνολική έκταση του ΧΑΔΑ και επανατοποθέτησης τους στην έκταση όπου θα γίνει η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ.

• Χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης και εξομάλυνσης του ανάγλυφου έτσι ώστε να ομαλοποιηθούν οι κλίσεις του αναγλύφου.

• Εργασίες διαχείρισης – αποκατάστασης της λυματολάσπης.

• Κατασκευή έργων τελικής κάλυψης

• Έργα διαχείρισης ομβρίων

• Έργα διαχείρισης στραγγισμάτων

• Έργα μεταφροντίδας αποκατεστημένου χώρου

• Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης ΧΑΔΑ

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.