Μαζική δηλητηρίαση όρνεων στο Οροπέδιο Λασιθίου (φωτο+vid)

Πληροφορίες σχετικά με την πρωτοφανή αυτή υπόθεση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στο Οροπέδιο Λασιθίου ζητούν ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής και το LIFE Against Poison Crete.

Όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα της Πέμπτης, έφθασαν στα γραφεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης δύο όρνια από το Οροπέδιο Λασιθίου.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

"Το ένα είχε εντοπιστεί μέσα στον Αβρακόντε και το δεύτερο μέσα στον Άγιο Γεώργιο, πολύ κοντά δηλαδή το ένα με το άλλο. Και τα δύο ήταν ξεκάθαρα δηλητηριασμένα. Το ένα δυστυχώς δεν τα κατάφερε, το δεύτερο χάρη στην άμεση επέμβαση του προέδρου του Ορειβατικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Σπυριδάκη, πήρε α' βοήθειες στο Λασίθι και μεταφέρθηκε άμεσα στο Ηράκλειο και από εκεί στην ΑΝΙΜΑ. Πρόκειται ξεκάθαρα για περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης, και μάλιστα πολύ σοβαρό, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν δηλητηριαστεί και άλλα ζώα, όπως μας ενημέρωσαν σήμερα το πρωί από την περιοχή.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται για συνηθισμένα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες από μικρά κομμάτια κρέατος) αλλά για μεγαλύτερο πτώμα εμποτισμένο με δηλητήριο ή πολλά δηλητηριασμένα ζώα νεκρά, τα οποία καταναλώθηκαν από τα όρνια και δηλητηριάστηκαν. Στην περιοχή θεάθηκαν και άλλες σκάρες, ήδη 3 σήμερα έπεσαν σε διάφορα σημεία του Οροπεδίου. Οι θηροφύλακες προσπαθούν να τα εντοπίσουν προκειμένου να τους παράσχουν α' βοήθειες, πολύ φοβούμαστε όμως ότι εάν δεν πέσουν κοντά σε κατοικημένη περιοχή δεν θα εντοπιστούν εύκολα.

Εφιστούμε την προσοχή, ιδιαίτερα όσοι βρίσκεστε αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου, ειδικά από την πλευρά του Καθαρού και του Ομαλού Βιάννου ή και του Λιμνάκαρου, εάν εντοπίσετε οτιδήποτε ύποπτο/περίεργο να ενημερώσετε άμεσα τη θηροφυλακή, τη δασική υπηρεσία, την αστυνομία ή και τον δήμο. Επίσης εάν εντοπίσετε όρνιο να έχει προσγειωθεί στο έδαφος και να εμφανίζει σημάδια δηλητηρίασης (έμετο, σπασμούς, πεσμένο κεφάλι και υποτονική συμπεριφορά) καλέστε άμεσα για συμβουλές α' βοηθειών είτε στην ΑΝΙΜΑ 2109510075 είτε στο ΜΦΙΚ 6972279889.

Η Ντάικα με τον Σπύρο έκαναν αυτοψία κοντά στο διάσελο προς Λιμνάκαρο, χωρίς να εντοπίσουν κάτι σοβαρό.

Οποιαδήποτε πληροφορία είναι πολύτιμη".

Δείτε παρακάτω βίντεο από τον εντοπισμό της δηλητηριασμένης σκάρας προχθές στον Άγιο Γεώργιο Οροπεδίου Λασιθίου.

Το πουλί εντοπίστηκε από τον κ. Γιάννη Σπυριδάκη, πρόεδρο του ΕΟΣ Λασιθίου, ο οποίος μετέφερε το ζώο στο φαρμακείο του Τζερμιάδω για να του χορηγηθεί κορτιζόνη και ατροπίνη, πριν μεταφερθεί στο Ηράκλειο. Ο ίδιος ονόμασε το πουλί "Λουκά".

Βιντεάκι από τον εντοπισμό της δηλητηριασμένης σκάρας προχθές στον Άγιο Γεώργιο Οροπεδίου Λασιθίου.Το πουλί εντοπίστηκε από τον κ. Γιάννη Σπυριδάκη, πρόεδρο του ΕΟΣ Λασιθίου, ο οποίος μετέφερε το ζώο στο φαρμακείο του Τζερμιάδω για να του χορηγηθεί κορτιζόνη και ατροπίνη, πριν μεταφερθεί στο Ηράκλειο.Ο ίδιος ονόμασε το πουλί "Λουκά". Ας ευχηθούμε να έχει καλή κατάληξη τόσο ο Λουκάς όσο και τα υπόλοιπα όρνια που πιθανά έχουν πέσει θύματα της παράλογης αυτής πράξης.

Geplaatst door LIFE Against Poison Crete op Zaterdag 20 oktober 2018

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση