«Η προστασία των ποταμών δεν ανήκει σε λίγους αλλά σε όλους μας». Με αυτό το σύνθημα παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Καθαρά ποτάμια - Ζωντανές πόλεις» η πιλοτική εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε από τον Μάιο με την υπογραφή μνημονίου ανάμεσα στον τομέα Βορείου Ελλάδος του εθελοντικού οργανισμού για το αστικό περιβάλλον ECOCITY και τον δήμο Δέλτα. «Πάνω σε αυτό το πρόγραμμα θα χτίσουμε την εκστρατεία ενημέρωσης που σκοπό έχει να γίνουν τα ποτάμια Γαλλικός, Λουδίας, Αξιός περιοχές προστασίας από τους μαθητές και σπουδαστές» επεσήμανε ο πρόεδρος του ECOCITY Θάνος Ζαφειρόπουλος.
Η περιοχή εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος αφορά στο Δήμο Δέλτα και στο ευρύτερο Δελταϊκό Οικοσύστημα των Αξιού- Λουδία – Αλιάκμονα, που περιλαμβάνει τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου.
Η περιβαλλοντολόγος Μαρία Παπανικολάου, η οποία είναι υπεύθυνη του προγράμματος από το ECOCITY τονισε ότι η συνεργασία με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα μας βοηθήσει σε εκείνες τις δράσεις που χρειάζονται για την προστασία των ποταμών αλλά την ανάδειξη των προβλημάτων τους στην κοινωνία.
Σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα οι μαθητές δημοτικών θα υιοθετήσουν μέρος του ποταμού. Μαζί με τους γονείς τους αλλά και ενεργούς πολίτες θα προστατεύουν την περιοχή τους. Οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων θα φωτογραφίζουν, θα διατηρούν αρχείο της περιοχής και θα καθαρίζουν τις όχθες των ποταμών.
Οι σπουδαστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα ελέγχουν τον επηρεασμό των νερών, θα εκπαιδεύονται στη συλλογή δειγμάτων με στόχο την επέμβαση, θα εκπαιδεύονται σε εργαστήριο και θα καθοδηγούν τις ομάδες των γυμνασίων. Ακόμη θα κάνουν διπλωματικές εργασίες, μελέτες για την ανάπλαση της περιοχής.
Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κώστας Φυτιάνος, Εταίρος του ECOCITY τόνισε «Τα ποτάμια της Β. Ελλάδας, Αξιός, Λουδίας, και Αλιάκμονας που εκβάλουν στον Θερμαϊκό κόλπο είναι φορείς σημαντικού ρυπαντικού φορτίου και συμβάλουν στη ρύπανση του Θερμαϊκού κόλπου. Πιο συγκεκριμένα, ο Αξιός μεταφέρει σημαντικό φορτίο από τα Σκόπια όπου αστικά λύματα κα βιομηχανικά απόβλητα χύνονται χωρίς καθαρισμό στον Αξιό. Στο ύψος του Πολυκάστρου και των Κουφαλίων έχουμε μια άλλη σημαντική επιβάρυνση του ποταμού από εργοστάσια κυρίως τροφίμων και κοντά στις εκβολές από αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων από τις γεωργικές καλλιέργειες. Επίσης ο Λουδίας και ο Αλιάκμονας και οι γύρω τάφροι ρυπαίνονται από φυτοφάρμακα, λιπάσματα. και απόβλητα από κτηνοτροφικές μονάδες. Μάλιστα το εργαστήριο μας σε πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε σημαντικό αριθμό απαγορευμένων φυτοφαρμάκων αγνώστου τοξικότητας και συνεπειών στο περιβάλλον σε επιφανειακά νερά λόγω παράνομης εισαγωγής από γειτονικές χώρες με μόνο κίνητρο τη χαμηλή τους τιμή. Επιβάλλεται πιο συστηματική ενημέρωση των αγροτών και αυστηρότερος έλεγχος των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών».
5ιαγωνίζονται
Ο κ. Φυτιανος με πανεπιστημιακή δραστηριότητα 30 ετών δήλωσε απογοητευμένος από της αδιαφορία της πολιτείας, όπως είπε χαρακτηριστικά « δεν δίνει δεκάρα για την προστασία του περιβάλλοντος».
Ο πολύπειρος επιστήμονας κατέληξε λέγοντας ότι « η σωστή εκπαίδευση στην παιδική ηλικία είναι ένα μακροπρόθεσμο μέτρο το οποίο θα προσφέρει αρκετά στην προστασία του περιβάλλοντος. Εμείς θα συμβάλουμε στο πρόγραμμα με τη γνώση μας αλλά και την υλικοτεχνική μας υποδομή» .
Ο Νίκος Μυλώσης ειδικός σύμβουλος του Δήμου Δέλτα ανέφερε «Η προστασία των υδατικών πόρων είναι μία από τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί προσφέρει ποιότητα στη ζωή των κατοίκων και στηρίζει την αναπτυξιακή στρατηγική της. Σήμερα, τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν αγγίξει μεγάλα στρώματα της κοινωνίας και έχει γίνει συνείδηση η κρισιμότητα του οικολογικού προβλήματος. Ο κ. Μυλώσης συνέχισε «η κρίση του οικολογικού συστήματος στην περιοχή μας οδηγεί στην ανάδειξη των προβλημάτων. Χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Με την παρουσία και τη δραστηριότητα των μαθητών θα καταφέρουμε πολλά . Με το μνημόνιο συνεργασίας θα στηρίξουμε οικονομικά και οργανωτικά την πολιτική εφαρμογή του πρόγραμμα».
Από την πλευρά της η Αγγελική Καλλια –Αντωνίου δρ. Νομικης Δικηγόρος αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαισιο για την διαχείριση των υδάτων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος το φθινόπωρο θα γίνουν δράσεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις και συναντήσεις στα ποτάμια της περιοχής. «Τον Ιανουάριο οπότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα θα εκτιμήσουμε την κατάσταση για να συνεχίσουμε κανονικά πλέον» ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος.