Μανιτάρια: τροφή υψηλής διατροφικής αξίας

Τα μανιτάρια Pleurotus Ostreatus  είναι ευρέως γνωστά για το άριστο γκουρμέ . Είναι ιδιαίτερα εύγεστη τροφή χωρίς να προκαλεί δυσπεπτικές διαταραχές . Πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας εφάμιλλο του κρέατος χωρίς να περιέχει τις αρνητικές ιδιότητες αυτού όπως λόγου χάριν λίπη χοληστερίνη τριγλυκερίδια κ.α.  Πλούσια τροφή σε ιχνοστοιχεία μέταλλα κ.α.

 

Το κινέζικο μανιτάρι Shiitake

Ενα άλλο είδος μανιταριού που δεν είναι γνωστό στην Ελλάδα αλλά είναι  το Shiitake, η λεντινούλα , η κινέζικο μανιτάρι . Η κατανάλωσή του είναι διαδεδομένη στις χώρες της Ανατολής , στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα μόλις τώρα μαθαίνουμε για αυτό το είδος μανιταριού για αυτό και η εμπορική του αξία είναι σαφώς υποβαθμισμένη. Ανήκει στην κατηγορία των φαρμακευτικών μανιταριών καθώς εκτός του ιδιαίτερα γκουρμέ- γευστικού αποτελέσματος στο μαγείρεμα έχει και θεραπευτικές ιδιότητες λόγω μίας ουσίας που περιέχει της λεντινίνης . Λόγω της μικρότερης απορροφητικότητας αυτού του μανιταριού στραφήκαμε σε άλλου είδους μανιτάρι το πλευρώτους που είναι περισσότερο εμπορεύσιμο στην Ελλάδα έχοντας προοπτική στο μέλλον να επεκτείνουμε την παραγωγή μας και πάλι σε άλλα είδη μανιταριών.

Ποια είναι η θρεπτική αξία των μανιταριών   

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας ίδιας με αυτή του κρέατος χωρίς να εμπεριέχουν καθόλου λίπος χοληστερίνη και τριγλυκερίδια γι αυτό και συστήνεται σε όλους όσους κάνουν δίαιτα. Είναι επίσης πλούσια σε ιχνοστοιχεία βιταμίνες B και C μέταλλα σίδηρο χαλκό μαγνήσιο φώσφορο και ασβέστιο. Έχουν ελάχιστες θερμίδες. Αναφέρεται ότι βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης της χοληστερίνης και δρούν κατά της αρτηριοσκλήρυνσης έχουν αντιμικροβιακές , αντιικές , και αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυτάρων κάποιων ειδών καρκίνου όπως του καρκίνου του προστάτη ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού κ.α  Η λεντινούλα στην Ιαπωνία είναι φάρμακο που δρα κατά μορφών καρκίνου και σε καταστάσεις υπερευαισθησίας του ανοσοποιητικού (αλλεργίες) καθώς και σε περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων και νοσημάτων του μεταβολισμού και της αρθρίτιδας.  Βοηθούν στην υγεία της καρδιάς. Συνοψίζοντας τα μανιτάρια είναι νόστιμα υγιεινά έχουν λίγες θερμίδες (30 θερμίδες σε 100 γραμμάρια), συστήνονται σε κάθε δίαιτα δεν βλάπτουν τον οργανισμό αλλά κυρίως τον προστατεύουν, και απογειώνουν κάθε σας πιάτο .Τα καλλιεργημένα μανιτάρια που αναπτύσσονται σε προστατευμένο περιβάλλον είναι απαλλαγμένα από κάθε είδους ρίπους καθώς αναπτύσσονται σε άχυρο σίτου και δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα η λιπάσματα για την ανάπτυξή τους. Χρησιμοποιούνται σε κάθε φαγητό και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Ποια η δυναμική αυτής της καλλιέργειας και πόσο βιολογικά είναι;

Η ελληνική αγορά δεν καλύπτεται από τα ελληνικά μανιτάρια πολλές ποσότητες όμως μένουν αδιάθετες καθώς εισάγονται τεράστιες ποσότητες με αποτέλεσμα τα άριστα ποιοτικά ελληνικά ,μανιτάρια να μην μπορούν να απορροφηθούν και πολλές μονάδες να κλείνουν. «Γι αυτό ακριβώς το λόγο αποφασίσαμε να διοχετεύουμε μόνοι μας τα προϊόντα μας ρυθμίζοντας έτσι καλύτερα την ποσότητα της παραγωγής μας που θα μπορεί να διατεθεί στο εμπόριο αποφεύγοντας το ρίσκο της ζημιάς αν το προϊόν δεν απορροφηθεί»  ο Γρηγόρης Τελεκίδης  γεωπόνος –παραγωγός μανιταριών.

«Στην παραγωγή μανιταριών επιβάλλουμε ιδανικές συνθήκες ώστε να έχουμε σωστή ανάπτυξη των μανιταριών. Το μανιτάρι Πλευρώτους που παράγουμε αναπτύσσεται σε παστεριωμένο άχυρο σίτου. Η παστερίωση γίνεται με τον βρασμό του άχυρου για 12-15 ώρες ώστε να απολυμανθεί από κάθε είδους μικροοργανισμούς όταν κρυώσει αναμιγνύεται το μυκήλιο με το άχυρο μπαίνει σε σάκους και εφόσον το μυκήλιο βρει τις ιδανικές συνθήκες αρχίζουν να βγαίνουν τα μανιτάρια από ειδικά διαμορφωμένες τρύπες στην αρχή σε μέγεθος καρφίτσας και κατόπιν μεγαλύτερα μπουκέτα. Τo pleurotus Ostreatus πήρε το όνομά του από το σχήμα που έχει και μοιάζει με κοχύλι. Αναπτύσσεται λοιπόν σε άχυρο χωρίς την προσθήκη λιπασμάτων η φαρμάκων καθώς το μόνο που χρειάζεται να αναπτυχθεί εκτός του άχυρου είναι η υγρασία που παρέχεται ,θερμοκρασία και καθαρό περιβάλλον με συνεχή παροχή αέρα. Η μονάδα βρίσκεται στο Πεδινό Κιλκίς σε αρκετά ψηλό σημείο όπου φυσάει συνεχώς και διοχετεύεται καθαρός αέρας στο χώρο. Η διαδικασία παραγωγής είναι απόλυτα βιολογική ενώ τα άλλα είδη μανιταριών λευκά αγαρικά και πορτομπέλλο αναπτύσσονται σε με μείγμα κοπριάς και τύρφης».

Ποια η τιμή των μανιταριών;

Οι τιμές στη λιανική κυμαίνονται από 4 ευρώ το κιλό τα λευκά και 5-7 ευρώ το κιλό για τα πλευρώτους ανάλογα με την ποιότητα και 7 ευρώ για τα πόρτομπέλλο.

Υψηλό είναι το κόστος του υποστρώματος αλλά και των μεταφορικών ως την μονάδα καθώς δεν υπάρχει ποιοτικό υπόστρωμα στην Βόρειο Ελλάδα. Η παραγωγή υποστρώματος γίνεται από ειδικές μονάδες που απαρτίζονται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

«Στο Πεδινό Κιλκίς ασχολούμαστε με την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας όπως τα μανιτάρια και το Ιπποφαές»  επεσήμανε  ο Γρηγόρης Τελεκίδης  γεωπόνος –παραγωγός μανιταριών . « Εδώ και 4 χρόνια ξεκινήσαμε δοκιμαστικά σε ειδικά διαμορφωμένο Θάλαμο την παραγωγή μανιταριών και όταν ποια αποκτήσαμε την απαραίτητη εμπειρία ξεκινήσαμε την κατασκευή 6 θαλάμων βιομηχανικού τύπου και εξοπλισμένα με εξειδικευμένα όργανα όπου επιβάλλουν ειδικές συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας, παρακολούθηση του διοξειδίου του άνθρακα και περιβάλλοντος ιδιαίτερα καθαρού έως αποστειρωμένου αν είναι δυνατόν. Σ αυτό το περιβάλλον θα αναπτυχθούν υγιή μανιτάρια με άριστο οπτικό αλλά και γευστικό αποτέλεσμα. Η μονάδα μας έχει δυνατότητα παραγωγής 1800-2000 κιλά τη εβδομάδα. Το προϊόν απορροφάται στην ελληνική αγορά και είναι άριστης ποιότητας».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!