«Μαύρισαν» τα βουνά της Μακεδονίας από την επιδρομή της Λυμάντριας (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Εκτεταμένο είναι το πρόβλημα της προσβολής από το έντομο Lymantria dispar σε περιοχές με πουρνάρια, τόσο στην Κεντρική όσο και τη Βόρεια Ελλάδα. Κατά μήκος της πλαγιάς στην οροσειρά από τα Άνω Βρασνά μέχρι και τα Κερδύλια Θεσσαλονίκης, το συγκεκριμένο πολυφάγο είδος εντόμου δεν άφησε... φύλλο στο καταστροφικό του πέρασμα.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τις εικόνες που ακολουθούν, μετά το ολοκληρωτικό φάγωμα των φύλλων, έχει απομείνει μόνο το σκούρο καφέ χρώμα από τα κλαδιά πουρναριών.

Περιοχή της Δράμας που προσβλήθηκε από το έντομο

Περιοχή της Δράμας που προσβλήθηκε από το έντομο

Η σταδιακά εντονότερη παρουσία του εντόμου ξεκίνησε από τον Απρίλιο, όταν και εμφανίστηκαν οι πρώτες προνύμφες (κάμπιες) να τρέφονται με τα φύλλα πουρναριών. Τα δασαρχεία, οι δήμοι και οι τοπικές κοινότητες σχεδόν σε όλη τη χώρα έχουν κινητοποιηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της μεγάλης έκτασης του προβλήματος καθώς η οικονομική ζημία είναι μεγάλη για τους κτηνοτρόφους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το έντομο στο στάδιο της προνύμφης, όταν και τρέφεται με τα φύλλα

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας, της Δυτικής, της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας. Ζητούμενο, σύμφωνα με τον Εντομολόγο-Ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ Δήμητρα), Δημήτρη Αβτζή, είναι να παρακολουθείται σε ετήσια βάση η παρουσία του εντόμου αλλά και το επίπεδο των πληθυσμών του, ώστε να καταστεί εφικτή η έγκαιρη βιολογική καταπολέμησή του.

Με δεδομένο ότι το έντομο παρουσιάζει περιοδικότητα στην εμφάνιση πληθυσμιακών εξάρσεων, η συστηματική παρακολούθησή του θα επέτρεπε την έγκαιρη λήψη μέτρων που θα αποσοβούσαν την οικολογική και οικονομική ζημιά που προκαλεί το έντομο. Σύμφωνα με τον κ. Αβτζή, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής επιτείνει την παρουσία και την πληθυσμιακή έξαρσή του.

dav dav dav dav

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

1 comment

  1. Α.Μ. 16 Ιουνίου, 2017 at 11:20 Απάντηση

    η αδιαφορία και η η μη έγκαιρη επεμβαση σκοτώνει……τι νοημα έχει να αναδεικνυόυμε το θεμα μετα την καταστροφή????

Αφήστε μια απάντηση