Μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας υπολογιστικών συστημάτων πέτυχε το ΙΤΕ

Ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο ανέπτυξαν νέες τεχνολογίες, που επιτυγχάνουν την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε υπολογιστικά συστήματα με πολλούς πυρήνες επεξεργασίας.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο του έργου GreenVM, το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε, με επιστημονικούς υπεύθυνους τον καθηγητή Μανόλη Κατεβαίνη(πήρε πρόσφατα το βραβείο Πηχωρίδη) επικεφαλής του εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων και την επίκουρη καθηγήτρια Παναγιώτα Φατούρου.

Το έργο GreenVM είχε διάρκεια 36 μήνες και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο της Δράσης «Αριστεία» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τους έλληνες ερευνητές, το πρόβλημα της κατανάλωσης ενέργειας στους πολυπύρηνους επεξεργαστές γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό. Το GreenVM ανέπτυξε σημαντική τεχνολογία για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε τέτοιες πολυπύρηνες αρχιτεκτονικές, καθώς και για την ευκολία του προγραμματισμού τους. Το σύστημα που αναπτύχθηκε, χρησιμοποιεί χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, χωρίς να θυσιάζει την ευκολία προγραμματισμού που παρέχουν διαδεδομένες γλώσσες υψηλού επιπέδου, όπως η Java.

Η έρευνα στο πλαίσιο του GreenVM μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη εκμετάλλευση των πολυπύρηνων αρχιτεκτονικών, που αναμένεται πως θα επικρατήσουν στο μέλλον. Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε, δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο περιβάλλον προγραμματισμού της Java. Αντιθέτως, οι τεχνικές που αναπτύχθηκαν, είναι αρκετά γενικές, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθεί εύκολος και αποτελεσματικός προγραμματισμός, ανεξαρτήτως της γλώσσας προγραμματισμού που χρησιμοποιεί η εφαρμογή που θα τις χρησιμοποιήσει.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση