Μείωση 10% στην τιμή του φυσικού αερίου

Τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, κατόπιν της αναπροσαρμογής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ανακοίνωσε η Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚ, από την 1η Ιανουαρίου του 2017, θα μειωθεί σε 0,11 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 0,54 λεπτών που είναι σήμερα. Αυτό θα συνεπάγεται την υποχώρηση της λιανικής τιμής του αερίου κατά 10% (από 4,8 στα 4,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Ως αποτέλεσμα, η διαφορά τιμής μεταξύ του αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης θα αγγίξει το 36%. Αν ληφθεί υπόψη η αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου που θα ισχύσει από τις 15 Οκτωβρίου, η απόκλιση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

«Σημαντική ελάφρυνση προβλέπεται και για τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών αλλά και για τις βιομηχανίες, καθώς θα σημειωθεί κλιμακωτή μείωση του φορολογικού συντελεστή ανάλογα την κατανάλωση», αναφέρει καταλήγοντας, η ΕΠΑ Αττικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΑ Αττικής:

»Η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία άγγιξε φέτος τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 ετών στην Αττική και είναι για το τρέχον έτος κατά μέσο όρο 19% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, θα γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική ως αποτέλεσμα της σημαντικής φορολογικής ελάφρυνσης στο οικιακό τιμολόγιο, που θα ισχύσει από την 1/1/2017.

Συγκεκριμένα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο οικιακό τιμολόγιο θα μειωθεί σε 0,11  λεπτά ανά κιλοβατώρα  (0,00108€/KWh) από 0,54 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,00540 €/KWh) με άμεση επίπτωση στη διαμόρφωση της τελικής τιμής του φυσικού αερίου από το χρόνο εφαρμογής της. Για παράδειγμα, εφαρμόζοντας σήμερα τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή στην τρέχουσα τιμή στο οικιακό τιμολόγιο της ΕΠΑ Αττικής (Μάιος 2016) θα προέκυπτε επιπλέον μείωση 10% της τιμής του φυσικού αερίου (από 4,8 στα 4,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Αντίστοιχα, η ανταγωνιστικότητα του φυσικού αερίου σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, δεδομένης μάλιστα και της επικείμενης αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Στο ίδιο παράδειγμα και με τιμή Απριλίου για το πετρέλαιο θέρμανσης, η εξοικονόμηση του φυσικού αερίου σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης θα έφτανε στο 36%  και μάλιστα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου.

Σημαντική ελάφρυνση προβλέπεται και για τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών  αλλά και για τις βιομηχανίες καθώς θα σημειωθεί κλιμακωτή μείωση του φορολογικού συντελεστή ανάλογα την κατανάλωση.

Σε συνδυασμό με τις τρέχουσες προσφορές της ΕΠΑ Αττικής για άτοκη χρηματοδότηση της εσωτερικής εγκατάστασης σε κεντρικές και αυτόνομες θερμάνσεις αλλά και τις εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης, η περίοδος αυτή είναι η καλύτερη εποχή για να συνδεθεί κάποιος με το δίκτυο φυσικού αερίου».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση