Μεγάλες οι προοπτικές για επενδύσεις ΑΠΕ στον ελληνικό τουρισμό

του Νίκου Αβουκάτου

Οι τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και η εφαρμογή της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα μπορούσαν να συμβάλουν καθοριστικά σε εξοικονόμηση πόρων αλλά και την προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Αυτό διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων από τις εισηγήσεις των ομιλητών της ημερίδας του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Εξοικονόμηση Ενέργειας και ΑΠΕ στον τομέα του Τουρισμού της Ελλάδας».

Στη διάρκεια της ημερίδας εκπρόσωποι γερμανικών εταιρειών παρουσίασαν καινοτόμες λύσεις τεχνολογίας σε θέματα ενέργειας. Προσκεκλημένοι ήταν εκπρόσωποι γερμανικών και ελληνικών εταιρειών στο τομέα της ενέργειας, του τουρισμού, των κατασκευών και μηχανικοί περιβάλλοντος οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας σε θέρμανση, ζεστό νερό και ψύξη αλλά και την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον Τουρισμό.

«Όταν μιλάμε για επιμήκυνση του τουρισμού πρέπει να δούμε συνολικά αυτό το θέμα με την χρήση των ΑΠΕ και  την περιβαλλοντική πιστοποίηση των τουριστικών μονάδων. Με ένα συνδυαστικό τρόπο προσέγγισης χρειάζεται να εντάξουμε τη χρήση των ΑΠΕ. Ο τουρισμός είναι ο κατ’ εξοχή τομέας της οικονομίας, όπου η αειφορία έχει ιδιαίτερη σημασία», επισήμανε ο Άγις Μ. Παπαδόπουλος, διευθυντής του Εργαστηρίου Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών του Τμήματος Μηχανολογών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

«Με τη χρήση των ΑΠΕ θα έχουμε μείωση λειτουργικού κόστους και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, η κατανάλωση ενέργειας στα 8.900 ξενοδοχεία της χώρας μας ευθύνεται για το 10% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, όταν οι ξενοδοχειακές μονάδες καλύπτουν μόλις το 1,2% της συνολικής δομημένης επιφάνειας.

Ο Βασίλειος Τσολακίδης, πρόεδρος του Δ.Σ του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανέφερε ότι «ο τουριστικός τομέας είναι ενεργοβόρος  συγκριτικά με άλλους τομείς. Για τη στήριξη του  τουρισμού στα μη διασυνδεδεμένα νησιά έχουμε ακριβό κόστος παραγωγής ενέργειας ενώ επιδοτούνται έμμεσα τα ξενοδοχεία. Στα νησιά η επιδότηση πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ και στο τουρισμό και τα ξενοδοχεία ανέρχεται περίπου σε 350 εκατ. ευρώ ετησίως. Ένα ξενοδοχείο για παράδειγμα με ηλιακούς συλλέκτες για τη θέρμανση νερού θα εξοικονομήσει πόρους και θα συνεισφέρει  στην ελληνική οικονομία».

tsolakidis

Μιλώντας στη Greenagenda.gr ο Σβεν Έκαρντ, διευθύνων σύμβουλος εταιρείας σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος για τη χρήση των ΑΠΕ, τόνισε ότι τα αποτελέσματα τους θα είναι σημαντικά για την Ελλάδα. «Έχετε τον ήλιο, χρειάζεται  όμως να γίνουν επενδύσεις στις ΑΠΕ και περισσότερη γνώση πάνω σε αυτές. Η συμβουλευτική εμπειρία μου σε μικρές και μεγάλες στην Ελλάδα έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να κάνουν σημαντικές κινήσεις αλλά στην πλειοψηφία τους δεν τολμούν. Ακόμη εμπιστεύονται το πετρέλαιο», συνέχισε.

eckardt

Ο Χάρης Αλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της «ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗΣ Α.Ε.» υποστήριξε ότι «η εξοικονόμηση ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος αναβαθμίζουν το τουριστικό μας προϊόν. Εκτός από εξοικονόμηση πόρων με τη χρήση των ΑΠΕ και την εφαρμογή τεχνολογιών έχουμε και την προώθηση του ελληνικού τουρισμό».

alexopoulos

Ο κ. Αλεξόπουλος έδωσε έμφαση στο μοντέλο της Γερμανίας και συγκεκριμένα στη συνεργασία του υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας με   Πανεπιστήμια και την επιχειρηματική  κοινότητα.

Η Λένα Κέλλερ, σύμβουλος του σχεδίου «Πρωτοβουλία Εξαγωγών Ενέργειας» του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, eclareon Gmbh παρουσίασε τους στόχους της Γερμανίας και την ενεργειακή μεταστροφή της με τη χρήση των ΑΠΕ. Αναφέρθηκε στη υποστήριξη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό  τομέα.

keller

«Όλοι οι tour operators δηλώνουν ότι είναι σημαντικό για τους πελάτες τους να είναι ένα ξενοδοχείο green. Με τη μείωση το ενεργειακού κόστους και τα έξυπνα συστήματα ενέργειας μπορεί  και ο ιδιοκτήτης μιας τουριστικής μονάδας να μηδενίσει το ενεργειακό κόστος», τόνισε ο Γιάννης Τιτάκης, υπεύθυνος εταιρείας που δραστηριοποιείται στο τομέα της ενέργειας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση