Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στη Θάλασσα της Ανατ. Κίνας από το ιρανικό τάνκερ(φωτο+vid)

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που βυθίσθηκε την Κυριακή στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας έχει δημιουργήσει μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα, έγινε γνωστό από κινεζικά μέσα ενημέρωσης και τις ιαπωνικές αρχές, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για ζημιά στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Το δεξαμενόπλοιο Sanchi είχε πιάσει φωτιά και έπλεε ακυβέρνητο από τις 6 Ιανουαρίου που είχε συγκρουσθεί με το φορτηγό πλοίο Crystal. Ισχυροί άνεμοι το είχαν παρασύρει μακριά από τις κινεζικές ακτές, όπου είχε σημειωθεί η σύγκρουση και μέσα στην ιαπωνική αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Η ιαπωνική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι το πετρέλαιο έχει διασκορπιστεί σε περιοχή μήκους 13 χλμ. και πλάτους 11 χλμ., αν και πρόσθεσε ότι η πετρελαιοκηλίδα περιορίζεται χάρη στις προσπάθειες ειδικών σκαφών.

Η ακτοφυλακή πρόσθεσε ότι η πυρκαγιά στην επιφάνεια της θάλασσας κατασβέσθηκε γύρω στις 04:00 ώρα Ελλάδας, αν και σύμφωνα με άλλες αρχές και την κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV μαύρος καπνός συνέχιζε να υψώνεται για πολλές ώρες από το σημείο στο οποίο βυθίσθηκε το δεξαμενόπλοιο.

Η προσπάθεια καθαρισμού άρχισε και τα σωστικά συνεργεία έχουν σταματήσει την έρευνα για επιζώντες, σύμφωνα με τη CCTV.

Όλα τα μέλη του πληρώματος του Sanchi, που αποτελούνταν από 30 Ιρανούς και δύο ναυτικούς από το Μπανγκλαντές, πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία. Επίσης δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα που έχει προκληθεί από δεξαμενόπλοιο από το 1991, όταν 260.000 τόνοι πετρελαίου είχαν διαρρεύσει στην ακτή της Ανγκόλας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση