Μεγάλο βήμα για την ανακύκλωση στη Νάξο

Η ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά είναι θεμιτή και επιθυμητή, αρκεί να μπορούν οι υποδομές που αφορούν στην καθαριότητα και στην προστασία του περιβάλλοντος να αντέξουν και να διαχειριστούν τους πολλούς δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Η Νάξος είναι μία περίπτωση νησιού που ειδικά το περσινό καλοκαίρι «δοκιμάστηκε» όσον αφορά στις υποδομές της από την πολύ μεγάλη αύξηση του τουρισμού, καθώς σχεδόν όλη τη θερινή περίοδο η πληρότητα στο νησί ήταν της τάξης του 100%.

Παρότι λειτουργεί νέος ΧΥΤΑ στο νησί, εντούτοις μέχρι πέρσι το καλοκαίρι η ανακύκλωση κινούνταν σε υποτυπώδη επίπεδα και μόνο για το γυαλί υπήρχε σχέδιο για τη συλλογή του.

Ωστόσο και επειδή η άναρχη τουριστική ανάπτυξη δεν φέρνει μόνο έσοδα, αλλά και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ο δήμος Νάξου εντείνει τις προσπάθειές του στο πεδίο της ανακύκλωσης.

Έτσι, στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού της λειτουργίας της ανακύκλωσης, από τον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρελήφθη ένα καινούργιο όχημα αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών και 300 μπλε κάδοι ανακύκλωσης.

Οι κάδοι είναι δωρεά της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, με την οποία έχει συμβληθεί ο Δήμος Νάξου με στόχο την επανέναρξη και λειτουργία της ανακύκλωσης.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να τοποθετηθούν οι μπλε κάδοι σε επιλεγμένα σημεία στη Δημοτική Κοινότητα Νάξου, αλλά και σε χωριά, ενώ σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκπόνηση του τοπικού σχεδίου χωροθέτησης των κάδων απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων.

Ο στόχος είναι από τις αρχές Απριλίου να ξεκινήσει η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη, «στόχος μας είναι η Νάξος να γίνει πρότυπο στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας και γι αυτό καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να μετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης που τίθεται πλέον σε εφαρμογή».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση