ΜΕΚΥΠ: 25 είδη πτηνών καταγράφηκαν στο υγροτοπικό σύμπλεγμα Μουστού

Τις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) 2018 στο υγροτοπικό σύμπλεγμα του Μουστού διεξήγαγε ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο τους συνεργασίας του με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Στο σύμπλεγμα ανήκουν η λιμνοθάλασσα του Μουστού, οι εκβολές του Βρασιάτη, οι εκβολές του Τάνου και το έλος των Κάτω Βερβένων. Η καταγραφή των υδρόβιων πουλιών έγινε με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού παρακολούθησης (τηλεσκόπιο υψηλής ανάλυσης και κιάλια) και τη συμβουλή οδηγού αναγνώρισης πουλιών.

Ο κύριος όγκος πουλιών καταμετρήθηκε στον υγρότοπο του Μουστού, καθώς αποτελεί σημαντικό σημείο διαχείμασης, ανάπαυσης και ανεφοδιασμού των μεταναστευτικών πουλιών. Συνολικά καταγράφηκαν εικοσιπέντε (25) είδη πουλιών, ενώ τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στην οικογένεια των Νησσιδών (Anatidae), κοινώς πάπιες.

Έτσι, επί των πλείστον παρατηρήθηκαν Σφυριχτάρια (Anas penelope), Κιρκίρια (Anas crecca), Χουλιαρόπαπιες (Anas clypeata), Πρασινοκέφαλες πάπιες (Anas platyrhynchos), Φαλαρίδες (Fulica atra) κ.α..

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση