Μελέτη: Σε ποιες χώρες μπορούμε να πίνουμε νερό βρύσης και σε ποιες όχι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Η κατανάλωση μολυσμένου νερού είναι ένας εύκολος τρόπος να αρρωστήσουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αλλά σε ποιους προορισμούς πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση νερού από τη βρύση;

Με λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο (31%) των Βρετανών να δηλώνουν ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό το Compare the Market αποκαλύπτει πού είναι και πού δεν είναι ασφαλές να καταναλώνετε νερό βρύσης.

Η Compare the Market αποκαλύπτει σε ποιους προορισμούς οι τουρίστες έχουν αρρωστήσει λόγω κατανάλωσης νερού βρύσης, με την Ισπανία να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και να ακολουθείται από την Ινδία και τη Γαλλία. Βάσει της μελέτης η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη λίστα αφού η κατανάλωση νερού από τη βρύση είναι ασφαλής.

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από το ένα τρίτο (35%) των Βρετανών έχουν αρρωστήσει μετά από κατανάλωση νερού βρύσης στο εξωτερικό και ένας στους 12 (8%) έχει νοσηλευτεί εξαιτίας αυτού.

Η Ισπανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση για τους Βρετανούς που αρρώστησαν λόγω κατανάλωσης νερού βρύσης, με τη Γαλλία να βρίσκεται στην τρίτη θέση. Το νερό της βρύσης θεωρείται γενικά ασφαλές στην Ισπανία και τη Γαλλία, αλλά οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί εάν επισκέπτονται αγροτικές περιοχές. Η Ινδία, όπου δεν είναι ασφαλές να καταναλώνετε νερό από τη βρύση, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενώ η Τουρκία είναι τέταρτη και αποτελεί άλλη μια τοποθεσία όπου δεν πρέπει να πίνετε νερό από τη βρύση.

Οι... πρωταθλήτριες χώρες στις οποίες οι Βρετανοί έχουν αρρωστήσει λόγω κατανάλωσης νερού βρύσης είναι:

 

Κατ Χώρα % επισκεπτών που αρρώστησαν λόγω κατανάλωσης νερού βρύσης
1 Ισπανία 20%
2 Ινδία 12%
3 Γαλλία 11%
4 Τουρκία 10%
5 Κύπρος 9%

Η Κύπρος συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα. Είναι άλλο ένα μέρος όπου θα πρέπει να αποφεύγετε το νερό της βρύσης, αλλά ένας στους οκτώ (12%) πιστεύει ότι είναι ασφαλές να το πιει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο νησί της Αφροδίτης.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Alex Hasty, διευθυντής της Compare the Market, λέει:

"Με πολλούς από εμάς να σχεδιάζουμε μια απόδραση στο εξωτερικό φέτος, είναι σημαντικό να έχουμε το σωστό επίπεδο ταξιδιωτικής ασφάλισης σε περίπτωση που αρρωστήσουμε και χρειαστούμε ιατρική περίθαλψη. Έχοντας το σωστό συμβόλαιο θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ότι είστε προστατευμένοι αν αρρωστήσετε, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε το ταξίδι σας χωρίς πρόσθετες ανησυχίες".

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.comparethemarket.com/travel-insurance/content/tap-water-index/

Μπορείτε να βρείτε παρακάτω την αναλυτική μελέτη αλλά εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε τη μελέτη, η εταιρεία έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους προορισμούς όπου είναι και δεν είναι ασφαλές να πίνετε νερό βρύσης μαζί με κορυφαίες συμβουλές για να είστε ασφαλείς ενώ τρώτε και πίνετε στο εξωτερικό εδώ.

Μεθοδολογία

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αποκαλύψαμε τις περιοχές σε όλο τον κόσμο όπου μπορείτε και δεν μπορείτε να πίνετε νερό βρύσης ως τουρίστες/ταξιδιώτες.

» Αναλύσαμε 227 τοποθεσίες για να δούμε πού μπορείτε και πού δεν μπορείτε να πιείτε νερό βρύσης, η Ρωσία και η Ουκρανία αφαιρέθηκαν και έμειναν 225. Στη συνέχεια αναλύσαμε τους 20 κορυφαίους προορισμούς εξερχόμενων ταξιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο (2019-2021) από το Statista για να προσδιορίσουμε τις κορυφαίες χώρες που επισκέπτονται περισσότερο οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Με βάση αυτόν τον κατάλογο, αποκαλύψαμε στη συνέχεια σε ποιες χώρες (από τις 20) πρέπει και δεν πρέπει να πίνετε το νερό.

» Επιφυλασσόμαστε για το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές που εξυπηρετούνται από μη ρυθμιζόμενες πηγές νερού, όπως ιδιωτικά πηγάδια, θα πρέπει να λαμβάνουν ειδικές προφυλάξεις για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πόσιμου νερού, ακόμη και σε χώρες όπου είναι ασφαλές να το πίνετε».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση