Μελλοντική δασική στρατηγική της ΕΕ: Ποιοτική διαχείριση των δασών θέλει η Ευρωβουλή

Η ΕΕ πρέπει να προωθήσει μοντέλα διαχείρισης δασών που στοχεύουν σε βιώσιμα από περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική άποψη δάση, δήλωσαν οι ευρωβουλευτές την Πέμπτη.

Η δασική στρατηγική της Επιτροπής για την περίοδο μετά το 2020, η οποία αναμένεται στις αρχές του 2021, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη, να ευθυγραμμίζεται κατάλληλα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και να διασφαλίζει ότι τα δάση διαδραματίζουν πολυχρηστικό ρόλο, εκφράζουν οι ευρωβουλευτές σε μη νομοθετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε με 462 ψήφους υπέρ, 176 κατά, και 59 αποχές.

Να παραμείνει ο τομέας οικονομικά βιώσιμος και φιλικός προς το περιβάλλον

Η βιώσιμη διαχείριση πρέπει να βελτιώσει την προσαρμοστικότητα των σχετικών περιοχών στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες και να προωθήσει την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητά τους, λένε οι βουλευτές του ΕΚ. Οι ιδιώτες που εφαρμόζουν τις αρχές της αειφόρου διαχείρισης θα πρέπει να λαμβάνουν καλύτερη οικονομική στήριξη, συμπεριλαμβανομένης νέας ειδικής ενίσχυσης για τις περιοχές Natura 2000 και δίκαιη αποζημίωση για οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από την θέσπιση μέτρων προστασίας.

Ανθεκτικότερα δάση απέναντι στις καταστροφές

Η νέα στρατηγική, όπως τονίζουν οι ευρωβουλευτές, θα πρέπει να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των δασών στις καταστροφές και τις δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία και πρόληψη συμβάντων όπως πυρκαγιές, πλημμύρες ή παρασιτώσεις. Καλούν για αποτελεσματικό μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές και επιμένουν στην ανάγκη κατάλληλης χρηματοδότησης για την έρευνα και την καινοτομία, ώστε να καταστούν τα δάση ισχυρότερα απέναντι στις κλιματικές μεταβολές. Προσθέτουν ότι οι ιδιοκτήτες δασών θα πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερη στήριξη για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, την αντιμετώπιση κρίσεων και την αποκατάσταση των πληττόμενων δασικών περιοχών, π.χ. μέσω ενός νέου μηχανισμού έκτακτης ανάγκης της ΕΕ.

Η ξυλεία ως κατασκευαστικό υλικό και η καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν την ανάγκη της ευρύτερης προώθηση της ξυλείας ως βιώσιμου κατασκευαστικού υλικού και ανανεώσιμης πρώτης ύλης, ζητούν να ενταθεί η καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας, απαιτούν καλύτερο εντοπισμό των εισαγόμενων προϊόντων και επιμένουν ότι η ΕΕ πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την προώθηση της βιώσιμης δασοκομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δηλώσεις

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Petri Sarvamaa (ΕΛΚ, Φινλανδία) δήλωσε ότι «τα δάση έχουν τεράστια σημασία για όλους μας. Συνεπώς, δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από μια φιλόδοξη και αυτόνομη στρατηγική της ΕΕ που θα επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ της οικονομικής, οικολογικής και κοινωνικής βιωσιμότητας των δασών και των δασικών μας εκτάσεων, θα ενισχύει την ανθεκτικότητά τους και θα μας οδηγεί προς μια κυκλική οικονομία».

Ιστορικό

Τα δάση και οι λοιπές δασικές εκτάσεις καλύπτουν επί του παρόντος περίπου το 43% της επιφάνειας της ΕΕ, το οποίο συνιστά 1,82 δισ. στρέμματα και αντιπροσωπεύει το 5% του συνόλου των δασών παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, συνολικά το 23% των δασών βρίσκονται εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000. Τα δάση απορροφούν περισσότερο από 10% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ.

Περίπου το 60% των δασών της ΕΕ ανήκει σε ιδιώτες, με μεγάλο ποσοστό αυτών να κατέχει μικρό μέγεθος (λιγότερο από τριάντα στρέμματα). Πάνω από το 60% των παραγωγικών δασών στην ΕΕ πληρούν, με πιστοποίηση, εθελοντικά πρότυπα αειφόρου διαχείρισης των δασών. Ο τομέας απασχολεί άμεσα τουλάχιστον 500.000 και έμμεσα 2,6 εκατομμύρια εργαζόμενους στην ΕΕ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση