Μερική έκλειψη Ηλίου σήμερα - Ποιες ώρες και πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε (φωτο)

Μια μερική έκλειψη Ηλίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 25 Οκτωβρίου, η οποία θα είναι ορατή μεταξύ άλλων και στη χώρα μας.

Ξεκινώντας λίγο μετά το μεσημέρι, η μερική έκλειψη θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη. Η μέγιστη φάση της έκλειψης θα παρατηρηθεί στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη θα καλύψει περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου.

Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα, η διάρκεια της έκλειψης θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Θα αρχίσει στις 12:36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό που θα αγγίξει το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) θα συμβεί στις 13:43 και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 14:51.

Στη Θεσσαλονίκη, η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12:30, θα κορυφωθεί στις 13:38 και θα τελειώσει στις 14:46.

Παρατηρήστε τη μερική έκλειψη από το Αστεροσκοπείο Αθηνών

Τα Κέντρα Επισκεπτών Θησείου και Πεντέλης καλούν σήμερα το ευρύ κοινό για την παρατήρηση της μερικής έκλειψης Ηλίου.

Η παρατήρηση θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης από το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, με κατάλληλο και ασφαλή για την όρασή μας εξοπλισμό και διαδικτυακά από το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, απ΄ όπου θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι YouTube του ΙΑΑΔΕΤ.

Παρατήρηση της μερικής έκλειψης του ήλιου στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ

Παρατήρηση της μερικής έκλειψης στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ θα πραγματοποιήσει σήμερα και ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Όμιλος, στη νέα πλατεία που έχει δημιουργηθεί πίσω από το κτήριο του Αστεροσκοπείου «θα παρατηρήσουμε τη μερική έκλειψη με ειδικό τηλεσκόπιο, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες».

Η αυριανή μερική έκλειψη Ηλίου θα είναι ορατή στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, σε όλη την Ελλάδα, στη βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και δυτική Ασία.

Χρόνοι έκλειψης για τη Θεσσαλονίκη:

Αρχή μερικής έκλειψης: 12:30:34

Μέγιστο μερικής έκλειψης: 13:38:44

Τέλος φαινομένου: 14:46:49

Ο όμιλος τονίζει ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παρατηρείται τον ηλιακό δίσκο με το μάτι, με κιάλια ή τηλεσκόπια, χωρίς να παρεμβάλλονται στην πορεία των ακτίνων κατάλληλα προστατευτικά φίλτρα. Υπάρχει κίνδυνος μόνιμης και σοβαρής βλάβης των ματιών. «Μην καταφεύγετε σε "πρακτικές" λύσεις όπως μαυρισμένα γυαλιά, εμφανισμένα φιλμ κλπ. Απευθυνθείτε σε ειδικά καταστήματα με αστρονομικά είδη, που πουλούν τα κατάλληλα φίλτρα για την παρατήρηση του Ήλιου. Αν δεν είστε σίγουροι ότι ένα φίλτρο είναι εγκεκριμένο και ασφαλές ή εάν έχετε την παραμικρή αμφιβολία μην το χρησιμοποιείται», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τι είναι η μερική έκλειψη Ηλίου

Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του δεύτερου. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Θα ακολουθήσει στις 7 Νοεμβρίου μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022.

Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου.

Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας θα συμβεί το 2027.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Πρακτορείο Intime

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση