Μεταχρωματικό έλκος: Οικολογική καταστροφή για τα ελληνικά πλατανοδάση, χωρίς δραστικά μέτρα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού η ημερίδα με θέμα «Μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου. Η ασθένεια που απειλεί τα πλατανοδάση μας», την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο Αμφίκλειας. Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν η Διεύθυνση Δασών Ν. Φθιώτιδας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το Δασαρχείο Λαμίας, το Δασονομείο Αμφίκλειας και ο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τη Δ/νση Δασών Ν. Φθιώτιδας, από τα Δασονομεία Γραβιάς και Αμφίκλειας, από το Δασαρχείο Λιβαδειάς και το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Αμφίκλειας.

Την έναρξη της ημερίδας έκανε η Πρόεδρος του ΦΔΕΔΠ κ. Θέκλα Τσιτσώνη, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και μετά από μία σύντομη ενημέρωση για τις δράσεις του Φορέα προσκάλεσε στο βήμα τον κ. Παναγιώτη Τσόπελα, Δρ. Δασολόγο-Φυτοπαθολόγο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» για να αναπτύξει το θέμα του.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ακολούθησε μία άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον κ. Τσόπελα, ο οποίος αναφέρθηκε στην εισβολή του παθογόνου μύκητα Ceratocystis platani στην Ευρώπη, την εύρεσή του στην Ελλάδα το 2003 και την εξάπλωσή του με την πάροδο των χρόνων. Καταλήγοντας, ο ίδιος επισήμανε τα μέτρα για τον περιορισμό της ασθένειας, εφόσον ο κυριότερος παράγοντας διασποράς του παθογόνου μύκητα είναι ο άνθρωπος, με τη χρήση μηχανημάτων εκσκαφής και εργαλείων κοπής ή κλάδευσης δέντρων.

Η παρουσίαση, συμπληρώνεται στην ίδια ενημέρωση, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων και κυρίως των μαθητών που παρευρίσκονταν από το Γυμνάσιο και Λύκειο Αμφίκλειας, οι οποίοι «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις τον ομιλητή.

«Εάν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας, αυτή μπορεί να διαδοθεί ταχύτατα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας προκαλώντας μία τεράστια οικολογική καταστροφή», καταλήγει η ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση