Μετ’ εμποδίων το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στη Ζάκυνθο

«Μετ’ εμποδίων» αποκτά η Ζάκυνθος, που ταλανίστηκε πρόσφατα από μεγάλες πυρκαγιές, εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή του Λίβα, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε και η χρηματοδότηση του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί, συνολικής δημόσιας δαπάνης 18,6 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται η έναρξη της πλήρους λειτουργίας της εγκατάστασης διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή του Λίβα, καθώς προέκυψε μία νέα δίμηνη καθυστέρηση.

Η λειτουργία της σχετικής υποδομής είναι επείγουσα, καθώς πρέπει να διακοπεί το ταχύτερο δυνατό η εναπόθεση απορριμμάτων στην περιοχή του Σκοπού Ζακύνθου.

Παράλληλα, το έργο «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Ζακύνθου – (ΟΕΔΑ Ζακύνθου)», εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ, στον Άξονα Προτεραιότητας «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων Ταμείου Συνοχής».

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα εγκατασταθεί στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, με βάση τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και αποτελεί δομή απαραίτητη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων στο νησί.

Η μονάδα αναμένεται να επεξεργάζεται συνολικά 24.144 τόνους αποβλήτων το χρόνο με μηχανική διαλογή και κομποστοποίηση.

Η έγκριση για την δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο γιατί βάζει σε μια σειρά τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο αλλά και γιατί απαλλάσσει το νησί από την απειλή της επιβολής υψηλότατου προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η υλοποίηση της εγκατάστασης θα αρχίσει μέσα στο 2017 και με την κατασκευή του έργου αυτού κλείνει ένας κύκλος πλημμελούς διαχείρισης, περιβαλλοντικών κινδύνων και παραβατικότητας στη διαχείριση απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, προβλημάτων που έθιγαν και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.

Το συνολικό έργο περιλαμβάνει 5 υποέργα και συγκεκριμένα:

1. Την απόκτηση-απαλλοτρίωση γης στο Λίβα
2.Την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου για την υποστήριξη της υλοποίησης και δοκιμαστικής λειτουργίας της Εγκατάστασης
3.Την κατασκευή οδού πρόσβασης στη μονάδα, μήκους 4.365 χιλιομέτρων
4.Την κατασκευή της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΑΔΑ) με όλες τις μονάδες της για μηχανική διαλογή, κομποστοποίηση, επεξεργασία και για την κατασκευή του ΧΥΤΥ και
5.Την προβολή και δημοσιότητα του έργου, καθώς και την ενημέρωση των πολιτών για την αποτελεσματική και σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση