Σε πλήρη ανάπτυξη το πρωτοποριακό ενεργειακό project στην Τήλο (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Με αμείωτους ρυθμούς προχώρα η υλοποίηση του βραβευμένου υβριδικού ενεργειακού συστήματος TILOS, με το οποίο το νησί των περίπου 800 μόνιμων κατοίκων θα μετατραπεί στο πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου.

Πριν από λίγες εβδομάδες στο νησί εγκαταστάθηκαν η ανεμογεννήτρια και τα φωτοβολταϊκά, που προβλέπει το έργο. Όσον αφορά τους έξυπνους μετρητές, αυτοί τοποθετήθηκαν στις κατοικίες, σε ποσοστό 50%, και απομένουν πλέον τα ξενοδοχεία και άλλες μεγάλες εγκαταστάσεις όπως τα σούπερ μάρκετ. Οι έξυπνοι μετρητές θα καταγράφουν καθημερινά τις καταναλώσεις και θα ενημερώνουν τους κατοίκους για το πότε θα πρέπει να κάνουν οικονομία, αποφεύγοντας συγκεκριμένες χρήσεις συσκευών.

tilos1 (840 x 557)

Σύμφωνα με τον Στάθη Κοντό, ειδικό συνεργάτη του Δήμου Τήλου, αναμένεται περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να βρίσκονται στο νησί οι συσσωρευτές που θα τοποθετηθούν δίπλα στην εγκατεστημένη ανεμογεννήτρια. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος απομακρυσμένου ελέγχου και διαχείρισης δεδομένων.

Τον Οκτώβριο αναμένεται κλιμάκιο έλεγχου και επιθεώρησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αρχικά προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών του νησιού, κατ' ελάχιστον σε ποσοστό 60%-70%, και στη συνέχεια στο 100% με τη δυνατότητα, τις καλές μέρες, να υπάρχει και περίσσευμα.

tilos3 (840 x 472)

Το σύστημα θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία για 12 μήνες, ενώ η πλήρης λειτουργία του έχει προγραμματιστεί να γίνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2019.

Στο έργο TILOS συμμετέχουν 13 εταίροι από επτά χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Σουηδία, Ιταλία και Ισπανία), με επικεφαλής το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με μεταπτυχιακά προγράμματα, η ΔΕΔΔΗΕ, οι εταιρίες Eunice και Eurosol, και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατ. προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση