ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ: ΠΏΣ, ΠΟΎ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

του Νίκου Αβουκάτου

Στα χρόνια της κρίσης που διανύουμε αρκετοί νέοι αναζητούν μέσα από την καλλιέργεια αρωματικών φυτών να κάνουν ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα.

Η Πιερία έχει εξελιχθεί σε δυναμικό κέντρο καλλιέργειας τσάι Ολύμπου. Περίπου 30 Πιεριείς καλλιεργούν περισσότερα από 200 στρέμματα τσάι Ολύμπου στον Άγιο Δημήτριο, το Ελατοχώρι, τη Ρητίνη και το Λιτόχωρο, ενώ και σε άλλες περιοχές ξεκίνησε η καλλιέργειά του, όπως στο Μοσχοπόταμο και στην Πέτρα Ολύμπου (Λόκοβη).

Στη Ρητίνη της Πιερίας συναντήσαμε δυο νέους ανθρώπους την Ξανθή και τον Σταύρο που άφησαν την ανεργία της πόλης και ανηφόρισαν στο βουνό για δουλέψουν τη γη.

Η αρχή έγινε πριν δυο χρόνια με λίγα στρέμματα γης .«Επιλέξαμε να πάρουμε τα βουνά και όχι το δρόμο της ξενιτιάς, εδώ θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε, να κάνουμε την οικογένεια» λέει στο greenagenda.gr η 30χρονη Ξανθή η οποία δεν άντεχε άλλο την ανεργία στη Θεσσαλονίκη.

Μαζί με τον σύζυγό της, καλλιεργούν τσάι Ολύμπου, ρίγανη, εχινάτσια, λεβάντα και άλλες αρωματικές καλλιέργειες.

«Στην καλλιέργεια των αρωματικών φυτών χρειάζεται να είσαι καλά ενημερωμένος, να έχεις όρεξη για δούλευα και με μια καλή συσκευασία και εννοείται ποιοτικό προϊόν μπορείς να δραστηριοποιηθείς στην αγορά και κυρίως στην ξένη», τονίζει η ίδια και προσθέτει:

«Μετά τον τρίτο χρόνο αρχίζεις να μαζεύεις την παραγωγή σου και με το δείγμα ποιότητας διεκδικείς το μερίδιό σου στην αγορά».

«Το εισόδημα μας στην παρούσα φάση της ζωής μας είναι συμπληρωματικό, δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορείς και να ζήσεις από την καλλιέργεια των αρωματικών» επισημαίνει η Ξανθή και συμπληρώνει ότι «η ρίγανη μας έδωσε 30 κιλά, το τσάι Ολύμπου 300 κιλα. Κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον, οι καλλιέργειες μας είναι πιστοποιημένες βιολογικές», συμπληρώνει.

Από την πλευρά της, η Δρ. Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια και διευθύντρια των Ινστιτούτων Φυτικής Παραγωγής Βορείου Ελλάδας στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, μιλώντας στο greenagenda.gr για τις προοπτικές τής καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, προτρέπει τους νέους που έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν με αυτές, να το πράξουν.

«Χρειάζονται φυσικά για να πετύχει κανείς γνώσεις και όρεξη και να μην περιμένει πολλά κέρδη από τον πρώτο χρόνο. Θέλει δουλειά, υπομονή, επιμονή και γνώση. Το κέρδος θα έρθει αργότερα αν υπάρχει όρεξη για δουλειά και συνδρομή των ειδικών επιστημόνων που γνωρίζουν το αντικείμενο», προσθέτει.

Από την κ. Μαλούπα ζητήσαμε να μας απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

- Ποιες είναι οι πέντε περισσότερο δημοφιλείς καλλιέργειες αρωματικών φυτών στην Ελλάδα;

H ρίγανη (11.000στρ), η λεβάντα (4.500στρ), το τσάι του βουνού (1800στρ),το θυμάρι (260στρ), το δενδρολίβανο (260στρ), και η μέντα (150στρ).

- Ποια είναι η δυναμική τους στην εγχώρια και ξένη αγορά;

Μεγάλη αφού η ζήτηση διαρκώς αυξάνεται και ο καταναλωτής ζητάει προϊόντα φυσικά για διατροφή, καλλυντικά, θεραπεία.

- Οι καλλιέργειες αυτές πότε έχουν απόδοση παραγωγής; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι;

Πρέπει να γίνεται εδαφολογική ανάλυση του αγρού για καθορισμό της κατάλληλης καλλιέργειας, πχ. Το τσάι θέλει υψόμετρο από 500 μέτρα και πάνω, ενώ η ρίγανη μπορεί να μπει και σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Επίσης να χρησιμοποιείται αξιόπιστο πολλαπλασιαστικό υλικό με βάση τον τεχνικό κανονισμό του ΥΠΑΑΤ και να γίνεται συλλογική προσπάθεια από Συνεταιρισμό ή ομάδα ή ΚΟΙΝΣΕΠ.

- Ποιο είναι το κόστος παραγωγής και το οικονομικό όφελος για τον παραγωγό;

Το κόστος φυτικού υλικού (από 300 έως 400 € το στρέμμα αλλά επειδή η καλλιέργεια είναι πολυετής θα επιμερισθεί το κόστος από 8 έως 15 χρόνια.

Καλλιεργητικές φροντίδες και εργατικά (περίπου 300 € το χρόνο).

Επένδυση μεταποίησης ανάλογα με την έκταση (πχ ξήρανση φυσική σε αποθήκη ή ξηραντήριο.

Μηχανήματα διαλογής και συσκευασίας ή με το χέρι.

Ένα οικονομικό όφελος αν πουλήσει χονδρική ο παραγωγός δρόγη είναι από 300 έως 500 € το στρέμμα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση