Με βιοαποικοδομήσιμα και κομποστοποιήσιμα είδη εστίασης μίας χρήσης το 56ο Ράλλυ Αιγαίου

Το 56ο Ράλλυ Αιγαίου είναι αφιερωμένο στην προστασία των θαλασσών. Τα ιστιοπλοϊκά σκάφη και οι ιστιοπλόοι θα αποτελέσουν τους πρεσβευτές του μηνύματος «Να σώσουμε τις θάλασσές μας».

Ακολουθώντας τις οδηγίες της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης σε συνεργασία με τη Helmepa, στη φετινή διοργάνωση πρωτοπορεί και επιλέγει να χρησιμοποιηθούν τα πλήρως βιοαποικοδομήσιμα και κομποστοποιήσιμα είδη εστίασης μίας χρήσης και σακούλες απορριμμάτων από ανανεώσιμες φυτικές πηγές, βιοπολυμερή υλικά όπως το Mater-Bi (της εταιρείας Novamont). Τα είδη εστίασης προσφέρει η εταιρεία ΑΝΘΗΣ Ο.Ε.

Η επανάσταση της Πράσινης Χημείας εισήγαγε τα βιοπολυμερή, τα οποία προέρχονται από ανανεώσιμες φυτικές πηγές και, αποτελούν πλέον τη μόνη λύση για την αντικατάσταση του παραδοσιακού πλαστικού. Τα βιοπολυμερή έχουν τέτοια δομή για να βιοαποικοδομούνται και να κομποστοποιούνται, να γίνονται τροφή για το έδαφος. Χάρη στην οργανική ανακύκλωση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, τα προϊόντα μας θα ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους στη φύση και από το οργανικό λίπασμα που θα παραχθεί στο χώμα, θα μεγαλώσουν άλλα νέα φυτά και νέες φυτικές πηγές θα γεννηθούν.

Κατά τη διάρκεια του φετινού Ράλλυ Αιγαίου που θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 29 Ιουλίου ο ΠΟΙΑΘ σε συνεργασία με τη Helmepa έχει διοργανώσει στα νησιά - σταθμούς καθαρισμούς ακτών ενώ για πρώτη φορά οι ιστιοπλόοι θα βουτήξουν για να καθαρίσουν και τη θαλάσσια περιοχή. Οι ενέργειες καθαρισμού των ακτών υποστηρίζονται και από το Πολεμικό Ναυτικό, και σε αυτές συνδράμει το πλήρωμα του σκάφους συνοδείας.

«Έχουμε καταφέρει, κατά κάποιον τρόπο, να κακοποιήσουμε τον πλανήτη που είναι το σπίτι μας. Το 80% των απορριμμάτων που υπάρχουν στις θάλασσες προέρχεται από τη στεριά. Το να είναι οι παραλίες και οι θάλασσες μας καθαρές είναι καλό και για την οικονομία της χώρας. Ως Ηelmepa συνεχίζουμε να στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ΠΟΙΑΘ «Να σώσουμε τις θάλασσες μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Helmepa, Δρ. Γιώργος Γράτσος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Οι οικολογικές δράσεις όμως του «Ράλλυ Αιγαίου» δεν σταματάνε μόνο στους καθαρισμούς των ακτών. Στόχος των διοργανωτών είναι να μειωθούν τα πλαστικά μιας χρήσης και να αντικατασταθούν με συναφή είδη από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Έτσι, σε όλες τις εκδηλώσεις του αγώνα τα ποτήρια, τα πιάτα, τα καλαμάκια κλπ. θα είναι βιοδιασπώμενα ενώ θα δοθούν σε όλα τα πληρώματα βιοαποικοδομήσιμες και κομποστοποιήσιμες σακούλες ώστε να ανακυκλώσουν τα απορρίμματα που θα δημιουργήσουν.

Για άλλη μία χρονιά τη διοργάνωση στηρίζει η εταιρεία «Jotun Hellas», η οποία ταυτίζεται και με το περιβαλλοντικό μήνυμα της διοργάνωσης. «Ως εταιρεία με ναυτιλιακά χρώματα «χρωματίζουμε» και την εφετινή ιστιοπλοϊκή διοργάνωση. Καλή επιτυχία στα πληρώματα», τόνισε η εκπρόσωπος της Jotun Hellas Κλειώ Νικολαΐδη.

Την εκκίνηση της φετινής διοργάνωσης θα δώσει το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος από την πυραυλάκατο « ΤΠΚ Ξένος », η οποία θα συνοδέψει τα ιστιοφόρα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η πυραυλάκατος έλαβε το όνομά της προς τιμήν του σημαιοφόρου του Υποβρυχίου «Κατσώνης» Κωνσταντίνου Ξένου, ο οποίος έπεσε μαχόμενος κατά των Γερμανών, κατά τη βύθιση του υποβρυχίου στα στενά της Σκιάθου, στις 14 Σεπτεμβρίου 1943. Στο 56ο Ράλλυ Αιγαίου συμμετέχουν 19 σκάφη με ανταγωνιστικά πληρώματα και ιστιοπλόους που έχουν διακριθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό, το «56 Ράλλυ Αιγαίου» θα ανοίξει πανιά στις 19 Ιουλίου με νησιά - σταθμούς την Αστυπάλαια και τη Μήλο. Η εκκίνηση του ιστορικού αγώνα του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης θα πραγματοποιηθεί στο θαλάσσιο χώρο που βρίσκεται μπροστά από το Θ/Κ «Γεώργιος Αβέρωφ», στις 18.00. Η πρώτη διαδρομή από το Φάληρο μέχρι την Αστυπάλαια είναι απόστασης 170 ναυτικών μιλίων, και θα περιλαμβάνει ενδιάμεση βαθμολογική «πόρτα» στην περιοχή Βαθύ της Σίφνου, χωρίζοντας τη διαδρομή σε δύο ιστιοδρομίες.

Στόχος της «πόρτας» είναι να δοθεί σε περισσότερα σκάφη η δυνατότητα διάκρισης», δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Ο.Ι.Α.Θ. Ιωάννης Μαραγκουδάκης.

Στην πανέμορφη «Αστροπαλιά» θα διεξαχθεί (23/7) παράκτια ιστιοδρομία (15-20 ναυτικών μιλίων), και όσοι βρεθούν στο γραφικό νησί των Δωδεκανήσων θα έχουν την ευκαιρία να δουν κάποια από τα καλύτερα σκάφη του ελληνικού στόλου ανοικτής θαλάσσης σε μία εντυπωσιακή αναμέτρηση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση