Με επτά δράσεις ξεκινά η «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη Κ. Μακεδονίας»

Με επτά δράσεις ξεκινά η «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που συνέστησαν 18 φορείς της περιοχής και σήμερα υπέγραψαν το καταστατικό της, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σύμφωνα με τη Voria.gr, οι επτά δράσεις είναι:

1. Σύναψη συμφωνιών παροχής υπηρεσιών με συλλογικούς φορείς και επιχειρήσεις, σχετικά με τους τρόπους προώθησης και διανομής των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις τοπικές, εθνικές και διεθνείς αγορές και συγκεκριμένα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλυσίδες λιανικής πώλησης, δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων.

2. Διμερείς επαφές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με αντίστοιχους φορείς, επιχειρήσεις και περιφέρειες, για την προώθηση των προϊόντων που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία.

3. Συνεργασία με φορείς, όπως Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Επιμελητήρια, Συνεταιρισμούς και Ενώσεις, για την από κοινού προώθηση στόχων και προγραμμάτων, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας.

4. Διασύνδεση του αγροτικού και του τουριστικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως μεταξύ άλλων, στον αγροτουρισμό και το γαστρονομικό τουρισμό.

5.Πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού με σκοπό την ευαισθητοποίησή του, στη στήριξη και προτίμηση τοπικών προϊόντων και ενίσχυση αυτών των δράσεων με την υιοθέτηση Τοπικού Σήματος Ποιότητας για όλα τα προϊόντα που παράγονται στην ΠΚΜ.

6. Πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων με σύγχρονα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών επιχειρήσεων της περιοχής και ανάπτυξη εξειδικευμένων γνώσεων και υψηλής προστιθέμενης αξίας ανθρώπινου δυναμικού.

7. Ενίσχυση της απασχόλησης και αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού και του επιχειρηματία του αγροτοδιατροφικού τομέα, καθώς και ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων του τομέα.

«Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας μας, η ανάκαμψη του τόπου και της κοινωνίας μας έχει μόνο ένα δρόμο για να έρθει, το δρόμο των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στους τομείς εκείνους που η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει ισχυρά, συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και ο αγροτικός τομέας είναι τομέας αιχμής για την Περιφέρειά μας. Είναι τομέας που φέρνει έσοδα, εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Το αγροτικό προφίλ της Περιφέρειας

Η σπουδαιότητα της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης» αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων της χώρας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, φρούτα, κηπευτικά, σιτηρά, κτηνοτροφικά και βιομηχανικά αγαθά, καθώς και αρωματικά φυτά.

Ενδεικτικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

- Καλλιεργείται το 75% του ρυζιού της χώρας, το 70% των οπωροφόρων, το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών.
- Παράγεται το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μελιού.

Το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταθερά στο επίπεδο άνω του 25%, είπε ο κ. Τζιτζικώστας. Επίσης, ο πρωτογενής τομέας συμμετέχει κατά 26% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα σε επίπεδο χώρας, καθιστώντας την Περιφέρεια πρώτη σε αγροτική παραγωγή πανελλαδικά.

Η Κεντρική Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων και η δεύτερη συνολικά σε εξαγωγές.

«Ουσιαστικά, ο πρωτογενής τομέας, η αγροτική οικονομία, είναι ο κατεξοχήν τομέας που παράγει πραγματικό πλούτο και ταυτόχρονα αποτελεί την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε πάνω στα γερά θεμέλια που διαθέτουμε, να κεφαλαιοποιήσουμε την ισχυρή δυναμική του αγροτικού τομέα, να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, για να μπορέσουν τα αγαθά και τα προϊόντα της μακεδονικής γης, να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερο έδαφος, στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στην «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη» συμμετέχουν οι εξής 18 φορείς:

- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
- Δήμοι Παιονίας, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Δέλτα, Θερμαϊκού και Κιλκίς.
- Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
- Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.
- Επιμελητήριο Χαλκιδικής.
- Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής.
- Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης.
- Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης.
- Gaia Επιχειρείν Α.Ε.
- Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος ΑΕ.
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
- Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος.
- Επιμελητήριο Σερρών.

Η εταιρεία έχει την έδρα της στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Έχει διάρκεια 20 ετών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στο κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό 47,125%. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες κατέχουν εταιρικές μερίδες ποσοστού 52,875%.

Ο πρόεδρος της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης» Κώστας Κιλτίδης δήλωσε ότι «το σπουδαιότερο είναι οι συμμετέχοντες φορείς στην εταιρεία, που είναι «στιβαροί» και δίνουν τα εχέγγυα της ταυτότητας της εταιρείας. Δε μιλάμε μόνο για ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά για σύμπραξη όλων των τομέων (πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς) σε μια ταυτότητα, με συγκλονιστικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα που δε θα μείνει στα χαρτιά ως άλλος ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός».

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Φάνης Παπάς είπε ότι η επιτυχία της εταιρείας είναι μονόδρομος και μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως σε διεθνές επίπεδο, στις δύσκολες αγορές του εξωτερικού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση