Με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι εκτιμούσαν μέχρι σήμερα οι ερευνητές λιώνουν οι πάγοι της Γροιλανδίας, απειλώντας εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς οι οικισμοί τους θα μετατραπούν σε Ατλαντίδες. Οι μη αναστρέψιμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, όλο και πιο ορατές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Nature, οι πάγοι στη Γροιλανδία λιώνουν σήμερα με επταπλάσια ταχύτητα συγκριτικά με τη δεκαετία του 1990. Τόσο η κλίμακα όσο και η ταχύτητα της τήξης των πάγων είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που είχαν εκτιμηθεί, με βάση πληθώρα μελετών, από τη διακυβερνητική επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.
Από την ταχύτερη τήξη των πάγων της Γροιλανδίας, ουσιαστικά, η στάθμη των θαλάσσιων υδάτων θα αυξηθεί φθάνοντας τα 67 εκατοστά μέχρι το 2100 – δηλαδή, θα είναι κατά επτά εκατοστά υψηλότερη από την πρόβλεψη της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι 400 εκατ. άνθρωποι θα κινδυνεύουν κάθε χρόνο από πλημμύρες. Η διακυβερνητική επιτροπή του ΟΗΕ είχε προβλέψει πως 360 εκατ. άνθρωποι θα κινδύνευαν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως τα τέλη του αιώνα. Ταυτόχρονα, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας ενισχύει και τον κίνδυνο κυμάτων θυέλλης, όποτε οι θύελλες –που θα καταστούν ισχυρότερες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής– θα πλήττουν παράκτιες περιοχές.
Η τήξη των πάγων στη Γροιλανδία, από 33 δισ. τόνους καθ’ έτος τη δεκαετία του 1990 αυξήθηκε σε 254 δισ. τόνους την περασμένη δεκαετία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πάγοι της Γροιλανδίας διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην άνοδο της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων.
Εν μέρει, η τήξη τους οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα, που ακολουθεί ταχύτερους ρυθμούς στην Αρκτική από ό,τι παγκοσμίως, αλλά και από την επιτάχυνση της ροής του πάγου των παγετώνων στη θάλασσα, η οποία οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών.
Από το 2011 το ρεκόρ
Σύμφωνα με τη μελέτη, η χρονιά με τη μεγαλύτερη απώλεια πάγου ήταν το 2011, όταν έλιωσαν 335 δισ. τόνοι πάγου της Γροιλανδίας.
Από το 2013, η τήξη των πάγων φαίνεται να σταθεροποιήθηκε στα 238 δισ. τόνους, αλλά αυτός ο υπολογισμός δεν περιλαμβάνει τα δεδομένα του φετινού καλοκαιριού, κατά το οποίο οι ερευνητές διαπίστωσαν εκτεταμένη τήξη.