Με κοστούμι μέσα στη θάλασσα: Το ευφυέστατο μήνυμα του νησιού Τουβαλού για την κλιματική κρίση (φωτο)

Με κοστούμι και γραβάτα, μέσα στο νερό μέχρι τα γόνατα, εμφανίστηκε ο Σιμόν Κόφε, υπουργός Δικαιοσύνης, και Εξωτερικών Υποθέσεων στο νησιωτικό κράτος Τουβαλού, στον Ειρηνικό, για να στείλει μήνυμα στο διεθνές συνέδριο του ΟΗΕ στη Γλασκώβη.

«Θέλησα να δείξω τις πραγματικές καταστάσεις στις οποίες οι πολίτες του Τουβαλού θα αντιμετωπίζουν καθημερινά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας», εξηγεί ο Σιμόν Κόφε.

Ο υπουργός, ντυμένος με σακάκι και γραβάτα, διαβάζει μια ομιλία σχετικά με τους κινδύνους της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Πίσω του, φαίνονται οι σημαίες του Τουβαλού και του ΟΗΕ: μια πρωτοβουλία που στοχεύει να κάνει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον επείγοντα χαρακτήρα της περιβαλλοντικής κρίσης σε μια περιοχή που κινδυνεύει, όπως το αρχιπέλαγος του Ειρηνικού.

Tuvalu's Minister for Justice, Communication & Foreign Affairs Simon Kofe gives a COP26 statement while standing in the ocean in Funafuti, Tuvalu November 5, 2021. Courtesy Tuvalu's Ministry of Justice, Communication and Foreign Affairs / Social Media via REUTERS

Το βίντεο-μήνυμα μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση και, όπως εξηγεί ο υπουργός, χρησιμεύει για να γίνει σύγκριση του σκηνικού της συνόδου κορυφής της Σκωτίας με «τις πραγματικές καταστάσεις στις οποίες οι πολίτες του Τουβαλού πρέπει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου των υδάτων κάθε μέρα».

Η ομιλία του Κόφε θα γίνει την Τρίτη στην Cop26 του ΟΗΕ, στη Γλασκώβη.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα Τουβαλού είναι στον κεντρικό Ειρηνικό και βρίσκεται 1.050 χιλιόμετρα βορείως των Νησιών Φίτζι.

Tuvalu's Minister for Justice, Communication & Foreign Affairs Simon Kofe gives a COP26 statement while standing in the ocean in Funafuti, Tuvalu November 5, 2021. Courtesy Tuvalu's Ministry of Justice, Communication and Foreign Affairs / Social Media via REUTERS

Είναι ένα από τα μικρότερα και πλέον απομονωμένα κράτη του κόσμου και αποτελείται από εννέα κοραλλιογενείς βραχονησίδες με μήκος 579 χλμ. και συνολική έκταση λίγο μεγαλύτερη από 26 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το Τουβαλού ήταν βρετανική αποικία μέχρι το 1978 οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε. Το 2000 έγινε μέλος του ΟΗΕ.

Τα νησιά Τουβαλού, μαζί με τα Φίτζι, αποτελούν μέρος του Προγράμματος Κλιματικής Αλλαγής, Μετανάστευσης και Ανθρώπινης Ασφάλειας του Ειρηνικού Ωκεανού, το οποίο αντιμετωπίζει το πρόβλημα των πρώτων προσφύγων και μεταναστών που εγκαταλείπουν τα εδάφη που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση