Με πράσινο πρόσημο η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κρήτη

του Θοδωρή Καραουλάνη

«Πράσινος», με την έννοια του συμβολικού χρώματος της βιώσιμης ανάπτυξης, εμφανίστηκε στην περιοδεία του στην Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έκανε μάλιστα πολλές «πράσινες» επισκέψεις και συναντήσεις, ενώ μίλησε ιδιαιτέρως για τα θέματα λειψυδρίας, βιώσιμης ανάπτυξης και εξοικονόμησης ενέργειας. Στην Κρήτη τα προβλήματα αυτά, όπως και η ενεργειακή επάρκεια (στην οποία δεν αναφέρθηκε χθες) και τα έργα υποδομής, είναι θέματα αιχμής για την τοπική κοινωνία που ζητά επί δεκαετίες λύσεις. Πάντως κανείς μας δεν ξεχνά ότι η Κρήτη (τόπος καταγωγής της οικογένειάς του Προέδρου της ΝΔ), αποκαλούνταν παλαιότερα «πράσινο νησί» λόγω της προτίμησης των ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ και τώρα έχει πάλι από τα σπλάχνα της την ηγεσία της «γαλάζιας» παράταξης.

Η έμφαση που έδωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ στα θέματα περιβάλλοντος εξέπληξε πολλούς, παρότι η Κρήτη αντιμετωπίζει τα συγκεκριμένα προβλήματα επί δεκαετίες. Είναι προφανώς ενδεικτικό της βαρύτητας σε «πράσινα» έργα και πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περιοδεία του στους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Η περιοδεία ξεκίνησε χθες νωρίς το πρωί, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη Σητεία όπου και συναντήθηκε με τον τοπικό σύλλογο αλιέων, δίνοντας ιδιαίτερο συμβολισμό στο ζήτημα του αγροδιατροφικού και αλιευτικού τομέα και αναδεικνύοντας της προοπτικές της γαλάζιας οικονομίας για τους πολίτες, τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά στον χώρο των τροφίμων και ακούγοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στη συνέχεια μετέβη προς το Δημαρχείο Σητείας όπου είχε επαφές με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς. Εκεί, αφού μίλησε για τον ΒΟΑΚ (Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης) και την ανάγκη ολοκλήρωσής του, τα θέματα αυτοδιοίκησης και οικονομίας, προχώρησε σε ειδική αναφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο της περιοχής, υπογράμμισε: «Το δικό μου αναπτυξιακό όραμα είναι ένα τρίγωνο το οποίο συνδέει τον ποιοτικό τουρισμό με τον πολιτισμό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Αυτό είναι το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης για το μέλλον. Δεν είναι μόνον ο τουρισμός όπως τον γνωρίζαμε. Είναι ο τουρισμός ο οποίος σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, αναδεικνύει τον μεγάλο πολιτιστικό πλούτο, ο οποίος υπάρχει εδώ στην περιοχή και αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο, όχι μόνο με τις νέες ανασκαφές, αλλά και με το λαογραφικό και το θρησκευτικό πλούτο τον οποίο διαθέτει η περιοχή»

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΝΔ μετέβη στην Ιεράπετρα, όπου επισκέφθηκε ειδικά το φράγμα Μπραμιανών. Το φράγμα το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970, επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή, καθώς από το νερό που συγκεντρώνεται αρδεύονται σημαντικές γεωργικές εκτάσεις. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που επισήμαναν και οι κάτοικοι είναι η απουσία υποστηρικτικών έργων στο φράγμα. Ανέφεραν μάλιστα ότι τα τελευταία έργα έγιναν επί Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η συντήρηση του φράγματος. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει στις εργασίες που χρειάζονται για τη διασφάλιση των απαιτούμενων υδάτινων πόρων για την περιοχή.

Λειψυδρία και υδατικοί πόροι

Το θέμα των υδατικών πόρων και της λειψυδρίας στην Κρήτη αποτέλεσε και το κύριο θέμα που ανέδειξε επικοινωνιακά (και ουσιαστικά) η ΝΔ στην επίσκεψη Μητσοτάκη. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, συμμετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της Κρήτης στο Δημαρχείο Ιεράπετρας με θέμα: «Λειψυδρία στην Κρήτη-Δίνουμε Λύσεις». Κατά τη συζήτηση, η οποία διήρκεσε συνολικά δύο ώρες, τέθηκε επί τάπητος τόσο το ζήτημα της λειψυδρίας στην Κρήτη όσο και άλλα τοπικά προβλήματα τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετα. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε μεταξύ άλλων τις εξής επισημάνσεις ως προς τη διαχείριση του προβλήματος: «Πρώτον, ως προς την οργάνωση παραγωγής της πολιτικής, έχει δίκιο ο Περιφερειάρχης όταν μιλάει για την ανάγκη να διαχειριστούμε ενιαία το πρόβλημα σε επίπεδο Κρήτης. Έχει, επίσης, δίκιο όταν λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένας φορέας ο οποίος να είναι υπεύθυνος: o Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ένας φορέας ο οποίος προήλθε από τη συγχώνευση δύο αναπτυξιακών φορέων και ο οποίος σήμερα δυστυχώς έχει στερηθεί σημαντικών αρμοδιοτήτων επειδή ο αρμόδιος Υπουργός τον έχει καταστήσει στην ουσία ένα αδειανό πουκάμισο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε κατόπιν τα θετικά παραδείγματα άλλων χωρών από τα οποία θα πρέπει να αντλήσουμε χρήσιμες γνώσεις για να καταπολεμήσουμε τις παθογένειες με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι και τόνισε: «Είχα βρεθεί πριν από δυο μήνες στο Ισραήλ. Και συζητούσα με τον Πρωθυπουργό του την τεράστια πρόοδο την οποία έχει κάνει το Ισραήλ στη διαχείριση των υδάτων. Στην κυριολεξία δεν αφήνουν σταγόνα να πάει χαμένη. Αναφέρθηκαν τα σχετικά στοιχεία. Εδώ είμαστε σπάταλοι ακόμα με το νερό μας. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Με αλλαγή νοοτροπίας ως προς το πώς αντιμετωπίζουμε τη χρήση του νερού, συνολικά. Και αυτό αφορά όλους τους χρήστες, αφορά τους αγρότες, αφορά τους επιχειρηματίες αφορά την ίδια τη δημόσια διοίκηση. Το 85% των υδάτων πηγαίνουν στην άρδευση και μόλις το υπόλοιπο 15% πηγαίνει στην ύδρευση - άρα το μεγάλο πρόβλημα είναι εκεί - και ένα μεγάλο κομμάτι του νερού χάνεται. Γιατί χάνεται; Γιατί τα δίκτυα μας είναι ατελή και υπάρχει μεγάλη σπατάλη. Άρα, πριν σκεφτούμε μεγάλα έργα -κάποια από τα οποία είναι απαραίτητα- ας δούμε ποιες είναι εκείνες οι μικρές παρεμβάσεις που θα μας επιτρέψουν να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Κράτησα αυτό το οποίο είπε ο Δήμαρχος ως κάτι πολύ σημαντικό: φθηνό νερό για όλους, αλλά ακριβό νερό για τους σπάταλους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε τη χρήση του νερού με πιο μεθοδικό τρόπο, να επιβραβεύουμε τους συνεπείς και ενδεχομένως να δίνουμε αντικίνητρα σε αυτούς οι οποίοι εξακολουθούν σήμερα να είναι σπάταλοι».

Ειδικά για τη δυνατότητα επανάχρησης νερού μετά την επεξεργασία του από τριτοβάθμιους βιολογικούς καθαρισμούς, έκανε την παρακάτω επισήμανση: «Πετάμε στη θάλασσα νερό το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε - υπό προϋποθέσεις πάντα - για άλλες χρήσεις. Έχω υπόψη μου το γεγονός ότι υπάρχουν ζητήματα στο νομικό πλαίσιο, αλλά σε κάθε περίπτωση, η κεντρική κατεύθυνση την οποία μπορώ να δώσω  στο κράτος είναι να διευκολύνουμε τους Δήμους και τους ιδιωτικούς φορείς στο να μπορούν να επαναχρησιμοποιούν υπό προϋποθέσεις το νερό από τριτοβάθμιους βιολογικούς καθαρισμούς».

Για την ανάγκη σύνδεσης της έρευνας με τις τοπικές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, ανέφερε: «Έχουμε μια πολύ δυνατή ερευνητική βάση εδώ στην Κρήτη. Αλλά ταυτόχρονα η έρευνα την οποία κάνουμε συχνά δεν είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή και την πραγματική οικονομία. Πρέπει να συνδεθεί πολύ περισσότερο. Και στα ζητήματα της διαχείρισης του νερού θα ήθελα οι ερευνητικοί φορείς της Κρήτης -το Πολυτεχνείο, το ΙΤΕ- να είναι στην πρώτη γραμμή. Και στην πρώτη γραμμή, επίσης, της συνεργασίας με άλλες χώρες, οι οποίες είναι πιο προχωρημένες απ’ ό,τι είμαστε εμείς στα ζητήματα αυτά».

Εξοικονόμηση ενέργειας και πράσινα κίνητρα σε επιχειρήσεις

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα οποία η μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ θα ενθαρρύνει: «Στα ζητήματα του ιδιωτικού τομέα και της ύδρευσης, ας δούμε τι έχουν κάνει τα ξενοδοχεία τα οποία είναι μεγάλοι καταναλωτές νερού. Η ιδιωτική πρωτοβουλία συχνά είναι πιο μπροστά επειδή μπορεί να δει το όφελος της εξοικονόμησης και μπορεί να αντιληφθεί και το χρόνο απόσβεσης μιας επένδυσης. Το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω και σε εσάς: εμείς θα δώσουμε κίνητρα για ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων. Είτε αυτό σημαίνει εκσυγχρονισμό ενεργειακής αναβάθμισης, αντικατάσταση κουφωμάτων και βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος, είτε σημαίνει μονάδες αφαλάτωσης. Θα δώσουμε κίνητρα τα οποία μπορεί να είναι οικονομικά, μπορεί να είναι και κίνητρα συντελεστή δόμησης. Διότι το τελικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα από μια τέτοια παρέμβαση θα είναι θετικό. Άρα, σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, θα ενισχύσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία ούτως ή άλλως κινείται  σε αυτή τη κατεύθυνση».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση