Με ρυθμούς χελώνας εις βάρος του περιβάλλοντος οι διαδικασίες για την ΠΟΑΥ Πιερίας (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη δημοσίευση του Νο 206 φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με το οποίο εγκρίθηκε η ίδρυση της «ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ-ΜΥΔΙΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ ΠΥΔΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» η εν συντομία «Π.Ο.Α.Υ Μύδια Μακρυγιάλου Πύδνας Α.Ε».

Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό για τη λειτουργία όλων των ΠΟΑΥ της χώρας. Ωστόσο, οι διαδικασίες προχωρούν με ρυθμούς χελώνας καθώς ακόμη δεν έχουν οριστεί οι εκπρόσωποι της υπό σύσταση ΑΕ. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα το χρονοδιάγραμμα για να γίνει πραγματικότητα η ΠΟΑΥ η οποία πρόκειται να βάλει τάξη στον Θερμαϊκό, θα διορθώσει τις παθογένειες της μυδοκαλλιέργειας (συλλογή πλαστικών σκουπιδιών, βαρελιών, ισορροπία του οικοσυστήματος).

Μετά από έναν χρόνο, ακόμη δεν έχει φυσική έδρα, προεδρείο, επιστημονικό προσωπικό και οποιασδήποτε μορφής λειτουργία. Η συγκρότηση της έγινε το 2010 και οι μέτοχοι στην υπό σύσταση ΑΕ θα είναι η Αντιπεριφέρεια Πιερίας, ο Δήμος Πύδνας- Κολινδρού, η Αναπτυξιακή Πιερίας και οι μυδοκαλλιεργητές.

Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί από τη Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης καμία άδεια εγκατάστασης των νέων μυδοτροφείων. Λόγω αυτής της κατάστασης λειτουργούν παράλληλα παλιά και νέα μυδοτροφεια επιβαρύνοντας το οικοσύστημα (πάνω από 50.000 μπλε-πράσινα βαρέλια) καθώς και με τον διπλασιασμό του όγκου των πλαστικών διχτυών-σκουπιδιών που παράγονται ως υποπροϊόντα της μυδοκαλλιέργειας.

Αν και έχουν διπλασιαστεί τα μυδοτροφεία οι παράκτιες-λιμενικές υποδομές συλλογής των σκουπιδιών τους στα λιμάνια Μεθώνης και Αλυκών βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες που έστειλε στη Greenagenda.gr αναγνώστης, από την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι Μεθώνης και στις Αλυκές.

Στις θαλάσσιες περιοχές Μεθώνης, Μακρυγιάλου και Αλυκών του νομού Πιερίας και σε βάθη από 8,4 μ έως 15 μ δεσμεύτηκαν περίπου 2.000 στρέμματα θαλάσσιας έκτασης για να μεταφερθούν εκεί οι 63 ήδη υφιστάμενες μονάδες μονοκαλλιέργειας ώστε να παράγονται περίπου 12.000 τόνοι μυδιών ετησίως.

«Επειδή είναι πολλές οι μονάδες για αυτό τις έχουμε χωρίσει τμηματικά. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της συγκέντρωσης στοιχείων. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, ο φορέας της ΠΟΑΥ θα πρέπει να καταθέτει το χρονοδιάγραμμα. Ακόμη, χρειάζεται να γίνει η αποτύπωση των θαλασσίων περιοχών και να γίνει η καταμέτρηση της κίνησης θαλασσίων ρευμάτων. Έχουν εκδοθεί οι πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις οι οποίες καθορίζουν τους όρους για την κάθε μονάδα και οι αναγκαίες γνωμοδοτήσεις και τώρα υπολείπονται. Σύμφωνα με το ΠΔ, πρέπει να εκδοθούν οι αποφάσεις μίσθωσης και η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων. Βρισκόμαστε λίγο πριν από την αδειοδότηση των μονάδων μονοκαλλιεργειών από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης. Η ερευνητική ομάδα μελετητών θα πρέπει να κάνει την αποτύπωση της περιβαλλοντικής κατάστασης των περιοχών και τα θαλάσσια ρεύματα για να κατατεθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οπότε το επόμενο στάδιο είναι να βγουν οι αποφάσεις. Ακολούθως ο φορέας θα πρέπει να συνεννοηθεί με κάποιον μελετητή», εξήγησε στη Greenagenda.gr η Έλενα Κοντοπούλου, υπεύθυνη του τομέα μυδοκαλλιεργειών της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου Πιερίας, Κωνσταντίνος Κουτούπας, τόνισε ότι «εμείς θέλουμε η ΠΟΑΥ να είχε πάρει σάρκα και οστά από χθες. Νομίζω αυτόν τον νόμο δεν τον πίστεψαν και τα κριτήριά του είναι δύσκολα. Οι υπηρεσίες βαδίζουν αργά και έχουν νέες απαιτήσεις. Έχουμε ζητήσει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη να γίνουν βατοί οι περιβαλλοντικοί νόμοι ώστε να μην αργοπορήσει περισσότερο η αδειοδότηση των μονάδων».

Όσον αφορά τη χρήση των βαρελιών, ο κ. Κουτούπας διαβεβαιώνει ότι πριν τοποθετηθούν τα βαρέλια στη θάλασσα παίρνουν πιστοποιητικό από τα πλυντήρια τα οποία έχουν τη σχετική πιστοποίηση.

«Εμείς τα μαζεύουμε κατά καιρούς, έχουμε βάλει ανθρώπους που τα συλλέγουν και τα καλά τα επαναχρησιμοποιούμε. Έχουμε αρχίσει να κάνουμε την αλλαγή τους. Εγώ προσωπικά πήρα περίπου 1.000 κομμάτια. Πλέον έχουμε αντικαταστήσει περίπου το 30% έως 40% των μυδοτροφείων με νέα βαρέλια», ανέφερε ο κ. Κουτούπας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Αναστάσιος Μανωλάς δήλωσε ότι χρειάζεται να προχωρήσει ουσιαστικά το ζήτημα της ΠΟΑΥ και να γίνουν τα νέα μυδοτροφεία ώστε να αποσυρθούν αυτά που είναι κοντά στις ακτές. «Έχουν καθοριστεί τα οικόπεδα, χωροταξικά έγινε η τακτοποίηση με τις συντεταγμένες. Σήμερα είναι μια άσχημη κατάσταση με διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα. Τα μυδοτροφεία είναι ευλογία για την περιοχή μας λόγω της εξασφάλισης θέσεων εργασίας.Από την άλλη όμως έχουμε και αρκετή ρύπανση», ανέφερε στη Greenagenda.

Με την ΠΟΑΥ στον Θερμαϊκό Κόλπο και την Πιερία, ο κάθε μυδοκαλλιεργητής θα ελέγχεται για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, σε ένα οργανωμένο θαλάσσιο περιβάλλον. Πέρυσι, με την έγκριση της ΠΟΑΥ ουσιαστικά επιτρέπεται η χρήση των μπλε-πράσινων βαρελιών που μετέφεραν χημικά αρκεί να έχουν πλυθεί επιμελώς.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση