Μητσοτάκης: Δίνουμε μεγάλη σημασία σε γεωργία και κτηνοτροφία

του Θοδωρή Καραουλάνη

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή περιοδεία του σε νομούς της Ηπείρου αναφέρθηκε στη βιώσιμη ανάπτυξη και ειδικότερα στο ζήτημα της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και της σύνδεσης των θεμάτων των παραγωγών με την κλιματική αλλαγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, απαντώντας σε τοπικά ΜΜΕ, ότι «έχω μιλήσει πολύ εκτενώς για το όραμά μου για τον πρωτογενή τομέα. Και για τη γεωργία και για την κτηνοτροφία. Και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξαναπούμε εδώ στην Ήπειρο, στην Άρτα, πόσο μεγάλη σημασία αποδίδουμε σε ένα ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα».

Και εδώ πρόσθεσε με ιδιαίτερη σημασία ότι «ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας δεν είναι ένας τομέας ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά σε μία πολιτική επιδοτήσεων. Ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας  είναι ένας τομέας ο οποίος επιβοηθείται για να μπορέσει να βρει τη θέση του στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά με προϊόντα τυποποιημένα, όπου γίνεται, με ονομασία προέλευσης, που να συνδέουν τον πρωτογενή τομέα την παραγωγή και με τα υπόλοιπα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως ο τουρισμός.

Όμως ο Πρόεδρος της ΝΔ έγινε και πιο συγκεκριμένος για τις προτεραιότητες σε θέματα υποδομών για τη γεωργική παραγωγή, για θέματα κτηνοτροφίας (και ειδικά του γάλακτος) αλλά και για το ζήτημα του μέλλοντος του ΕΛΓΑ.

Γάλα και φέτα

Ειδικά για το θέμα της παράνομης εισαγωγής γάλακτος που φαίνεται ότι ταλαιπωρεί πολύ τους παραγωγούς της Ηπείρου, σημείωσε με έμφαση: «έχω μιλήσει επανειλημμένα, θα το ξαναπώ. Θα τσακίσουμε τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης γάλακτος, τα οποία σήμερα κρατούν τεχνητά χαμηλά τις τιμές του γάλακτος. Και βέβαια, οδηγούν και σε προϊόντα, τα οποία εκ των πραγμάτων πωλούνται ως κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο είναι στην πραγματικότητα. Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για φέτα, η οποία να μην έχει στην σύνθεσή της, να μην παρασκευάζεται με το μείγμα γάλακτος το οποίο οι ίδιες οι προδιαγραφές της φέτας καθορίζουν. Αλλιώς δεν είναι φέτα, είναι κάτι διαφορετικό. Και νομίζω ότι δεν είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει. Διότι είναι λίγο-πολύ γνωστό ποιοι στηρίζονται σε τέτοια κυκλώματα και ποιοι ωφελούνται από αυτά τα κυκλώματα. Δεν είναι, κατά κανόνα, οι παραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αγωνίζονται για να κρατήσουν το ζωικό κεφάλαιο και να μπορέσουν να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Θέλω να τονίσω ότι προφανώς υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες είναι απολύτως τυπικές και αγοράζουν το εγχώριο γάλα σε τιμές που πρέπει και δεν συμβιβάζονται με το να εισάγουν γάλα και να πουλάνε φθηνότερα προϊόντα.  Θέλω, επίσης, να πω ότι ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος αφορά την ίδια την αυτορρύθμιση του κλάδου. Γι’ αυτό και πιστεύω τόσο πολύ στη Διεπαγγελματική της Φέτας, την οποία  έχω στηρίξει από την πρώτη στιγμή. Και η οποία, ακόμα και τώρα, λόγω μιας ανεξήγητης ανεπάρκειας του Υπουργείου, δεν έχει ακόμα επισημοποιηθεί, έτσι ώστε ο ίδιος ο κλάδος, από τον κτηνοτρόφο, μέχρι τον παραγωγό, να μπορεί να ρυθμίσει τα του οίκου του. Διότι, αν εμείς οι ίδιοι δεν προστατεύσουμε τα προϊόντα μας και αν αρχίσουμε να τα νοθεύουμε, να μην έχουμε πολλές απαιτήσεις αν την επόμενη μέρα δεν έχουμε τις τιμές που θέλουμε ή δεν βρίσκουμε τη θέση που μας αρμόζει στη διεθνή αγορά. Στα ζητήματα αυτά, επειδή τυγχάνει να έχω μία προσωπική άποψη και να έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές με κτηνοτρόφους -και στη Θεσσαλία και στη Δυτική Μακεδονία και εδώ, στην Ήπειρο- είναι  απολύτως ξεκάθαρο το τι πρέπει να γίνει.

«Να σεβόμαστε το νερό»

Απαντώντας σε ερώτηση για το «φυτικό κεφάλαιο», τα αναγκαία εγγειοβελτιωτικά έργα και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι και τα τρία αυτά ζητήματα είναι σημαντικά. Σημείωσε ότι η Άρτα είναι ένας τόπος εξαιρετικά εύφορος, «με πολύ νερό, το οποίο δυστυχώς δεν το διαχειριζόμαστε καλά. Μία πραγματικότητα, η οποία δυστυχώς δεν αφορά μόνο τη δική σας περιοχή. Έχουμε το δικό μας Περιφερειακό Αναπτυξιακό Σχέδιο. Θα ήμουν ανεύθυνος αν ερχόμουν εδώ και σας έλεγα ότι όλα τα έργα τα οποία κατά καιρούς μπορεί να ζητούνται από την πολιτική ηγεσία, είτε από το κεντρικό κράτος, είτε από την Περιφέρεια, μπορούν να υλοποιηθούν. Έχουμε μια υποχρέωση να τα ιεραρχούμε. Και όταν τα ιεραρχούμε  μπορώ να σας πω ότι τα εγγειοβελτιωτικά έργα που αφορούν τον κάμπο της Άρτας είναι στην πρώτη προτεραιότητά μας. Διότι είναι ένας τόπος πλούσιος και εύφορος και πρέπει να μπορούμε το νερό, το οποίο έχουμε, να το διαχειριζόμαστε πολύ καλύτερα. Διότι δεν πρέπει να θεωρούμε ούτε το νερό δεδομένο. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι μία πραγματικότητα με την οποία πρέπει να ζήσουμε. Πρέπει να σεβόμαστε τους φυσικούς πόρους και κυρίως να σεβόμαστε το νερό», τόνισε.

Ο ΕΛΓΑ θα αναμορφωθεί

Ειδικά για τον ΕΛΓΑ σημείωσε ότι ο οργανισμός πρέπει να αναμορφωθεί, έτσι ώστε να μπορεί να αποζημιώνει πια αγρότες για φυσικές καταστροφές που είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. «Δεν γίνεται να πορευόμαστε με έναν κανονισμό, ο οποίος, αν δεν κάνω λάθος, χρονολογείται από τη δεκαετία του ’50. Βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με διαφορετικού είδους καιρικά φαινόμενα, πιο έντονα, πιο συχνά. Θα έχουμε, δυστυχώς, πιο συχνές φυσικές καταστροφές. Ενδεχομένως πιο εστιασμένες, αλλά πιο συχνά και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα. Και πρέπει ο ΕΛΓΑ, επιτέλους, να έρθει στον 21ο αιώνα. Άρα, η ουσιαστική αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και η επαναξιολόγηση του τρόπου με τον οποίον χορηγεί αποζημιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, είναι μία πρώτη προτεραιότητα για εμάς για τον πρωτογενή τομέα. Οι αγρότες πληρώνουν χρήματα στον ΕΛΓΑ και έχουν την απαίτηση ο οργανισμός να σταθεί δίπλα τους όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιου είδους φυσική καταστροφή. Δυστυχώς, φοβάμαι ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα με μεγαλύτερη συχνότητα στο μέλλον και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να είμαστε απροετοίμαστοι», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση