Παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων στη χώρα έως το 2028 προανήγγειλε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας χθες στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου 204,3 MW των ΕΛΠΕ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα αυξήσουν την παραγωγή λιγνίτη κατά 50%, προκειμένου να προσαρμοστούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας στα νέα δεδομένα στην αγορά ενέργειας.
Διαβάστε: Εγκαινιάστηκε στην Κοζάνη από τον Μητσοτάκη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη ΝΑ Ευρώπη (vid)
Ειδικότερα ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε από το βήμα ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας αλλάζει, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο, χωρίς να χάνεται ο στόχος για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 50% μέχρι το 2030. Υπενθύμισε στο πλαίσιο αυτό ότι η Ελλάδα θα έχει σύντομα τον πρώτο κλιματικό νόμου, όπου και θα τεθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
«Είναι ένα προσωρινό μέτρο», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Σε αυτό το νέο περιβάλλον είναι επίσης βέβαιο ότι η νέα μονάδα, την οποία κατασκευάζει η ΔΕΗ θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μονάδα και τα επόμενα χρόνια (ως το 2028) και αν χρειάζεται να παραμείνουν στην λειτουργία κάποιες από τις πιο σύγχρονες αλλά παλιές μονάδες της ΔΕΗ, όπως είναι ο Μελίτης ή ο Άγιος Δημήτριος 5, είναι κάτι το οποίο θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής, αλλά και ανάλογα με τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου».
«Είναι τουλάχιστον προκλητικό να χύνουν κάποιοι κροκοδείλια δάκρυα. Κάποιοι κλαίνε για τον λιγνίτη όταν δεν έκαναν ουσιαστικά τίποτα για να προετοιμάσουν την περιοχή για τη μέρα μετά το λιγνίτη. Ο λιγνίτης είναι ακριβός και ρυπογόνος. Υπό κανονικές συνθήκες πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο. Πάντα ακριβότερος από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λόγω των πολύ υψηλών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Και έπρεπε να συμβεί ένας πόλεμος αυτού του μεγέθους που οδήγησε το φυσικό αέριο σχεδόν σε δεκαπλάσια τιμή για να γίνει προσωρινά -το τονίζω- προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη»
«Σε μία αχαρτογράφητη συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Και οι όποιες μικρές, διορθωτικές παρεμβάσεις γίνουν στο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος, αγαπητέ μου Υπουργέ, σε καμία περίπτωση -θα το τονίσω αυτό- δεν θα θέσουν σε αμφισβήτηση τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για τη μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 και βέβαια την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ναι, για την επόμενη διετία σίγουρα είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, μεγιστοποιώντας, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξή του ώστε να μειώσουμε βραχυπρόθεσμα την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο. Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Θα εξακολουθούμε να επιδοτούμε τους λογαριασμούς»
«Είναι φανερό ότι καμία παγκόσμια πυρκαγιά αυτής της έκτασης δεν μπορεί να σβήσει, μόνο με εθνικά μέσα. Γι’ αυτό και η Ελλάδα πρωτοστατεί στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, για την ενιαία προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου και για τον καθορισμό μιας ανώτατης τιμής στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου, καθώς -όπως ξέρετε καλά- το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η σύνδεση της πολύ υψηλής τιμής του φυσικού αερίου με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η σύνδεση είναι που συμπαρασύρει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας προς τα πάνω και δυστυχώς οδηγεί στην επιβάρυνση λογαριασμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Έχουμε χαράξει τις δικές μας εθνικές γραμμές άμυνας. Γνωρίζετε ότι κάθε μήνα επιδοτούμε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και θα εξακολουθούμε να το κάνουμε για να μειώσουμε, όσο είναι δυνατόν και όσο μας το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά μας περιθώρια, τη σημαντική αυτή επίπτωση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μας. Ταυτόχρονα, βέβαια, φροντίζουμε και για την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα. Ανοιγόμαστε σε άλλες πηγές υγροποιημένου αερίου, μελετάμε και είμαστε έτοιμοι -εφόσον χρειαστεί- να προσθέσουμε μία νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα», πρόσθεσε.
«Και ταυτόχρονα -και αυτή είναι, ίσως, η πιο σημαντική πτυχή της πολιτικής μας- επιταχύνουμε όσο μπορούμε περισσότερο την αδειοδότηση και την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.