Μη χαθεί άλλος χρόνος για την διαχείριση των απορριμμάτων

Έως το 2014 θα έχει υλοποιηθεί η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Όμως, σημείωσε ότι επειδή σήμερα οι ποσότητες των απορριμμάτων δεν είναι ίδιες με την περίοδο πριν την κρίση χρειάζεται να επαναξιολογηθούν επιπλέον τα νέα δεδομένα από τους μελετητές. Σύμφωνα με υπολογισμούς, στον νόμο Θεσσαλονίκης ο όγκος των σκουπιδιών μειώθηκε κατά 150 χιλιάδες τόνους .

«Η μελέτη της αναθεώρησης αναμένεται να δημοπρατηθεί σύντομα, μετά τις εκλογές και αποτελεί πλέον αρμοδιότητα του Φορέα».

Στο μεταξύ στην τελική φάση υλοποίησης βρίσκεται το έργο κατασκευής του ΣΜΑ στην περιοχή της Ευκαρπίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη και θα λειτουργήσει μέσα στο χρόνο. Προς δημοπράτηση βρίσκεται ο Σταθμος Μεταφορτωσης στο Δήμο Θερμαϊκού ενώ θα προκηρυχτεί μελέτη για αυτόν στο Δήμο Δέλτα.

Σύμφωνα με τον κ. Γεράνη, προχωραει η κατασκευή των κυψελών 3 και 4 στη Μαυροράχη που θα δώσουν παράταση ζωής στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης περίπου μια εξαετία ενώ απώτερος στόχος είναι να μετατραπεί σε ΧΥΤΥ.

Ο Φορέας, τόνισε ο κ. Γεράνης θα ρίξει σημαντικό βάρος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αλλαγή κουλτούρας στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. «Από τα σχολεία έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και θα συνεχιστεί». Αναφερόμενος στις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης υπογράμμισε ότι αποτελεί βασικό δείκτη το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων .

Ο πρόεδρος του Φορέα εξέφρασε την ελπίδα ότι μαζί με τους συναδέλφους του στην αυτοδιοίκηση θα επιτευχτεί ο τελικός στόχος που δεν είναι άλλος από τη μετατροπή των ΧΥΤΑ, στο άμεσο μέλλον, σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Ο πρόεδρος του Μιχάλης Γεράνης αφού έδωσε συγχαρητήρια σε όλους του εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για την αποτελεσματική πλέον διαχείριση υπογράμμισε ότι απαιτείται και η περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!