Μια αναγκαία μελέτη για τη αντιπλημμυρική θωράκιση του κάμπου της Θεσσαλονίκης

Ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης των φερτών υλικών του ποταμού Αξιού για να προστατευτεί ο κάμπος της Θεσσαλονίκης από τις πλημμύρες ζητά ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.

Παρά το γεγονός ότι έγιναν κάποιες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης, ο Φορέας και οι τοπικές αρχές έχουν σε αναμονή το συγκεκριμένο αίτημα από το 2008 και το επαναφέρουν, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο Φορέας.

«Παλαιότερα ο Αξιός ποταμός δημιουργούσε συχνά πλημμυρικές καταστάσεις όταν υπήρχαν ισχυρές βροχοπτώσεις, κυρίως στη λεκάνη απορροής των Σκοπίων. Μετά από διάφορες παρεμβάσεις που έγιναν, κυρίως φράγματα στην περιοχή των Σκοπίων, το φαινόμενο αυτό έχει ελαττωθεί σημαντικά. Παράλληλα, με τις αγροτικές εκτάσεις και τις νησίδες που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην κοίτη του ποταμού, περιορίζεται σημαντικά η φυσική ροή του νερού», αναφέρει ο πρόεδρος του Φορέα, καθηγητής, Θεμιστοκλής Κουιμτζής.

Εξάλλου, τα φερτά υλικά του Αξιού είναι εκείνα που ευθύνονται (μεταξύ άλλων) για το «μπάζωμα» της εισόδου του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά και για μια σειρά από άλλα προβλήματα.

Ο κίνδυνος των πλημμυρών, όπως αναφέρει ο Φορέας, με ενδεχόμενες σοβαρές συνέπειες στις καλλιέργειες, αλλά και στους οικισμούς κατά μήκος του Αξιού συνεχίζει να υφίσταται, ενώ το θέμα της εκπόνησης της σχετικής μελέτης εξετάζει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έχει κάνει τις δικές της αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και επεμβάσεις σημειακής θωράκισης. Επίσης, αυτό το διάστημα τρέχει σχετική πρόσκληση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και μελετών, ύψους 30 εκ. ευρώ...

Παρ' όλα αυτά η μελέτη δεν έχει δρομολογηθεί ακόμη κι όπως τονίζει ο κ. Κουιμτζής: «Η πρακτική που ακολουθείται είναι η ανάθεση από τους δήμους επιμέρους μελετών για ορισμένα τμήματα του ποταμού, βάση των οποίων πραγματοποιούνται οι αμμοληψίες. Δυστυχώς, οι μελέτες αυτές δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα, δεν ακολουθούν τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί περιεχόμενων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και γίνονται πάρα πολλές παρατυπίες. Θα πρέπει λοιπόν, για να αποφύγουμε φαινόμενα επικίνδυνων πλημμυρικών καταστάσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες να υλοποιήσουν τη μελέτη διαχείρισης των φερτών υλικών για το σύνολο του ποταμού».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση