ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΦΑΡΜΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΩΝ ΣΤΗ ΝΙΓΡΙΤΑ (ΦΩΤΟ)

του Γιώργου Δαμιανίδη

Είναι ταυτισμένο με την Ελλάδα (πρωταγωνιστεί άλλωστε και σε τουριστικές, τηλεοπτικές διαφημίσεις), αλλά κυρίως είναι ταυτισμένο με την έννοια της υπομονής.

Ο λόγος για το συμπαθέστατο γαϊδουράκι, που μέχρι πρότινος το αντιμετωπίζαμε με συμπάθεια, αλλά ίσως να μην μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο χρήσιμο και ωφέλιμο είναι.

Και ήρθε ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής από τη ΝιγρίταΔιογένης Παπλιάκας, για να μας δείξει και να μας αποδείξει ότι τα γαϊδούρια μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Ο ίδιος διαθέτει μία φάρμα με 350 περίπου γαϊδούρια για περισσότερα από 25 χρόνια και ξεκίνησε από την αγάπη του για τα συμπαθέστατα και υπομονετικά τετράποδα. Η αγάπη του είναι τέτοια που κάθε ζώο έχει και το δικό του όνομα.

Η πρωτοτυπία είναι τέτοια που κατά καιρούς πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης έχουν ασχοληθεί με τον ίδιο και τη φάρμα του. Οι, δε, επισκέψεις ιδιωτών και σχολείων, είναι πολλές και σε καθημερινή βάση.

Στο «χορό» μπήκαν αμέσως και τα τρία του παιδιά. Οι δυο γιοί του Άγγελος και Αλέξης, είχαν πάθος και λατρεία για τα χωράφια και τις αγροτικές δουλειές, από την εποχή που ήταν μαθητές. Γυρνούσαν από το σχολείο, παρατούσαν τις τσάντες και έτρεχαν στο χωράφι. Ο Άγγελος, μάλιστα, έκανε και ένα βήμα παραπάνω αποφοιτώντας από το ΤΕΙ Φυτικής Παραγωγής της Θεσσαλονίκης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Και το θηλυκό «στοιχείο» της οικογένειας, όμως, η νεαρή κόρη του Διογένη Παπλιάκα, Ευαγγελία, παρά το γεγονός ότι ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, ασχολήθηκε αμέσως με την οικογενειακή επιχείρηση.

Η ημέρα ξεκινά με άρμεγμα και τάισμα των ζώων και η διαδικασία επαναλαμβάνεται και το απόγευμα, προκειμένου να συγκεντρωθούν λίγα μόλις κιλά γάλα. Είναι γνωστό εξάλλου, ότι το γάλα της γαϊδούρας είναι σπάνιο και γι’ αυτό είναι και ακριβό.

Στο εξωτερικό, ένα λίτρο πωλείται προς 100 ευρώ!

Το γαϊδουρινό γάλα, είναι επίσης γνωστό για τα σημαντικά οφέλη του, στην υγεία του ανθρώπου. Ήταν ιδιαίτερα «δημοφιλές» ως το μόνο φάρμακο, για την καταπολέμηση του κοκίτη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με το νέο «αίμα» στην οικογένεια, ήδη έχουν ξεκινήσει και τα πρώτα, επεκτατικά, επιχειρηματικά σχέδια.

Σε αυτή τη φάση παράγεται γάλα, ενώ η οικογένεια Παπλιάκα κάνει και σαπούνια, με βάση το γαϊδουρινό γάλα και ελαιόλαδο, δικής της επίσης παραγωγής.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.