Μια μεγάλη μάχη εξελίσσεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σε αυτήν παίρνουν μέρος ένα είδος φυκιού, η κλιματική αλλαγή και τα... καβούρια. Στο επίκεντρο της πάλης βρίσκεται μια νευροτοξίνη που ονομάζεται ντομοϊκό οξύ (domoic acid) και προκαλεί δηλητηρίαση στα καβούρια που ζουν στον Ωκεανό.
Ένα μολυσμένο καβούρι μπορεί να προκαλέσει βαριά συμπτώματα σε όποιον άνθρωπο το φάει. Από στομαχικά προβλήματα μέχρι σύγχυση, βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και θάνατο. Η τοξίνη αυτή έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους ψαράδες καβουριών της Καλιφόρνια που αναγκάζονται να μην δουλεύουν ακόμα και για μήνες όταν το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του theverge.com η οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί από τη νευροτοξίνη στην βιομηχανία αλίευσης καβουριών ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια.
Η τοξίνη αυτή παράγεται, μέσω χημικής αντίδρασης, από κάποιο ειδικό είδος φυκιού που ζει στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού. Στη συνέχεια μέσω της τροφικής αλυσίδας φτάνει στα καβούρια και κατ’ επέκταση στον άνθρωπο. Απαραίτητο συστατικό για να πραγματοποιηθεί αυτή η χημική αντίδραση είναι το ζεστό νερό.
Μια ένωση ψαράδων του Ατλαντικού έχει μηνύσει 30 μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων γιατί τις θεωρεί υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή,που οδήγησε στην αύξηση της θερμοκρασίας του νερού των ακτών του Ειρηνικού. Εάν δεν υπήρχε αυτή κλιματική μεταβολή δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η χημική αντίδραση που παράγει την τοξίνη.