Μια υπεραιωνόβια ελιά ομορφαίνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Μια  ελιά τουλάχιστον 800 ετών φυτεύτηκε σήμερα στον περίβολο του Υπουργείου Άμυνας, στο αλσύλλιο μπροστά στην κεντρική είσοδο.  Πρόκειται  για μια πράξη  περιβαλλοντικής ευαισθησίας  και  με συμβολισμό  από την «ΕΡΓΟΣΕ»  που αποφάσισε να διασώσει  συνολικά  υπεραιωνόβιες ελιές και να τις  μεταφέρει σε σημαντικά σημεία της Αθήνας.
Οι ελιές αυτές εντοπίστηκαν στην περιοχή της Αιγιαλείας  από την  «ΕΡΓΟΣΕ» στο πλαίσιο της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, σε εκτάσεις που απαλλοτρίωσε. Τα πέντε υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα τα οποία, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, είναι ηλικίας από 700 έως 1500 χρονών, μετά από εκπόνηση ειδικού σχεδίου  με την συμμετοχή ειδικών, μεταφέρθηκαν φυτεύτηκαν στον Δήμο Αθήνας με την συμβολή και χορηγών.

 

Δυο υπεραιωνόβιες ελιές, ηλικίας 800 χρόνων φυτεύτηκαν μπροστά από την πρυτανεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνας (ΕΚΠΑ), επί της Λεωφόρου Πανεπιστημίου. Μια  στην πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Βασ. Κων/νου και μια στην συμβολή των Οδών Διάκου και Συγγρού- η 5η φυτεύτηκε σήμερα στο Υπ. Αμυνας. Η κίνηση έχει ως σκοπό οι μελλοντικές γενιές, Έλληνες και ξένοι, να μπορούν να θαυμάσουν τις υπεραιωνόβιες αυτές ελιές που έρχονται από τα βάθη των αιώνων και αποτελούν, όπως έχει επισημανθεί, ''σήμα κατατεθέν'' της χώρας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

 

Με ανακοίνωσή της η ΕΡΓΟΣΕ ευχαριστεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), το Δήμο Αθηναίων, την Τροχαία Αττικής, το ΕΚΠΑ, τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ και την Εταιρεία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ, οι οποίοι με την προθυμία τους και την πολύτιμη βοήθειά τους, συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της περιβαλλοντικής δράσης. Χάρη στην καθοριστική συμβολή όλων αυτών, όπως και των χορηγών 'Αλτις και Klonare, , οι πολίτες  και οι επισκέπτες της Αθήνας θα μπορούν να απολαμβάνουν από δω και στο εξής τα δέντρα-στολίδια. Αυτή η πρωτοβουλία  σχετίζεται με την διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ελαιόδεντρων, κυρίως μέσω της διαδικασίας της μεταφύτευσης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση