Μικροοργανισμοί, οι «εργάτες» του εδάφους: Πώς συμβάλλουν σε ένα κλιματικά έξυπνο γεωργικό μοντέλο

του Νίκου Αβουκάτου

Οι μικροοργανισμοί διεγείρουν τις φυσικές διαδικασίες στα φυτά για να ενισχύσουν την πρόσληψη και την αποδοτικότητα των θρεπτικών συστατικών, την ποιότητα των καλλιεργειών και την ανοχή τους στο αβιοτικό στρες, ωφελώντας τόσο την απόδοση των φυτών όσο και την ευρωστία τους. Η μείωση τους προκαλεί την υποβάθμιση του εδάφους.

«Οι μικροοργανισμοί είναι οι εργάτες τους εδάφους ώστε το φυτό να αναπτυχθεί και παράλληλα να βελτιώσουν το έδαφος. Έτσι εξασφαλίζεται ότι τα φυτά θα έχουν καλή δύναμη και υγεία, καθιστώντας τα φυτά λιγότερο ευάλωτα στο στρες, τα παράσιτα, και άλλες απειλές, συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών κλυδωνισμών», λέει στη Greenagenda.gr ο Μπάμπης Δαλαλάκης, Γεωπόνος.

Σύμφωνα με τον κ. Δαλαλάκη, οι ευεργετικοί μικροοργανισμοί μπορούν να βοηθήσουν τους γεωργούς να προσαρμόσουν τα γεωργικά τους συστήματα σε ένα ολοένα και πιο ευμετάβλητο κλίμα, ενισχύοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα της παραγωγής τροφίμων, συμβάλλοντας έτσι σε ένα κλιματικά έξυπνο γεωργικό μοντέλο για το μέλλον, το οποίο είναι ανθεκτικό και ευέλικτο. Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους που οι μικροοργανισμοί έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην κλιματική έξυπνη γεωργία, ιδιαίτερα στην αύξηση της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής του κλίματος:

Οι μικροοργανισμοί ενισχύουν την αποδοτικότητα χρήσης των θρεπτικών συστατικών στα φυτά

· Βοηθούν τα φυτά να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που εφαρμόζονται στα εδάφη

· Αυξάνεται το μικροβιακό φορτίο στο περιβάλλον του εδάφους

· Ενισχύεται η πρώιμη αύξηση των ριζών στις καλλιέργειες

· Αυτό βοηθά στη μείωση του κλιματικού αποτυπώματος των θρεπτικών συστατικών που χρησιμοποιούνται. Επειδή υπάρχει λιγότερη σπατάλη θρεπτικών ουσιών, η αποτελεσματική λίπανση ανά μονάδα ενέργειας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους είναι υψηλότερη. Η μείωση των απωλειών θρεπτικών συστατικών στο περιβάλλον περιλαμβάνει τον περιορισμό ορισμένων αερίων αζώτου που συμβάλλουν στο φαινόμενο των αερίων του θερμοκηπίου.

Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί συμβάλλουν στη βελτίωση της γεωργικής ανθεκτικότητας στις κλιματικές διαταραχές

· Οι μικροοργανισμοί βοηθούν τους αγρότες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή καθιστώντας τις καλλιέργειες πιο ανθεκτικές στις αβιοτικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών κλυδωνισμών όπως οι πλημμύρες, η ξηρασία και οι ακραίες θερμοκρασίες.

· Ενισχύουν την ανάπτυξη των ριζών στα φυτά, βελτιώνοντας την πρόσβασή τους στο νερό ακόμη και σε συνθήκες ξηρασίας.

· Οι εγκαταστάσεις που είναι ανεκτικές στη θερμοκρασία θα επιβιώσουν τους καύσωνες καλύτερα και θα αρχίσουν την κανονική αύξηση πάλι γρηγορότερα όταν οι θερμοκρασίες μειωθούν.

· Η προστασία από αβιοτικές πιέσεις μειώνει επίσης τις πιθανότητες των φυτών που πέφτουν θύματα ευκαιριακών παρασίτων ή ασθενειών, και οι επιστήμονες αναμένουν προκλήσεις από τα παράσιτα και τις ασθένειες να αυξηθούν με την αλλαγή του κλίματος.

Οι μικροοργανισμοί ενισχύουν την υγεία του εδάφους

· Εμπλουτίζοντας τη μικρο βιοποικιλότητα των εδαφών, οι μικροοργανισμοί συμβάλλουν στη βελτίωση της γονιμότητας, της υγείας και της δομής του εδάφους προς όφελος της ανάπτυξης των φυτών και της ανθεκτικότητας του κλίματος.

· Η υγεία του εδάφους είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, αλλά και την ικανότητα των γεωργικών εδαφών να αποθηκεύουν άνθρακα. Η κυκλική φύση των βιοδιεγερτικών φυτών ενισχύει την αποδοτικότητα των πόρων και μειώνει τις απώλειες θρεπτικών συστατικών

· Πολλά φυτικά βιοδιεγερτικά προέρχονται από δευτερογενείς πρώτες ύλες, όπως φυτά, φύκια και ζωικά υποπροϊόντα από διάφορες αλυσίδες.

· Αυτή η βιομηχανική συμβίωση συμβάλλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων σε συστημικό επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες των μικροοργανισμών να βοηθήσουν στην επίτευξη μεγαλύτερης βιωσιμότητας σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Η γεωργία δεν αποτελεί εξαίρεση. Μετά από δεκαετίες και βλέποντας τη γονιμότητα του εδάφους ως αποτέλεσμα φυσικών και χημικών χαρακτηριστικών του εδάφους, επιστήμονες, αγρότες και παραγωγοί γεωργικών εισροών δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στις βιολογικές πτυχές της γονιμότητας του εδάφους.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η λειτουργία και η ευημερία των φυτών επηρεάζεται σημαντικά από τα μικρόβια γύρω και εντός αυτών των φυτών.

«Μέχρι σήμερα, λίγοι γνωστοί μικροοργανισμοί χρησιμοποιούνται στη γεωργία, αλλά ο αριθμός και η ποικιλία τους αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια καθώς οι τεχνολογίες και οι τεχνικές για τον έλεγχο και την επιλογή τους βελτιώνεται. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πρόκληση να αναπτυχθεί ένας ισχυρός και μελλοντοστραφής κανονισμός πλαίσιο για τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς», σημειώνει ο κ. Δαλαλάκης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση