Ο βρώμικος αέρας ευθύνεται για τους πρόωρους θανάτους περισσότερων από 534.471 ατόμων στην Ευρώπη, το 2014, όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το υψηλότερο ποσοστό θανάτων κατέχει η Γερμανία 80,767. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (64,351) και η Γαλλία (63,798).
Οι μεταφορές, η γεωργία, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, η βιομηχανία αλλά και τα νοικοκυριά ευθύνονται για τους περισσότερους ρύπους στην Ευρώπη, ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής, καθηγητής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, Χανς Μπρούινκξ ο οποίος υπογράμμισε ότι οι κοινωνίες δεν θα πρέπει να αποδεχθούν το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.«Οι επενδύσεις σε καθαρότερες μεταφορές, ενέργεια και γεωργία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος»,τόνισε ο κ. Μπρούινκξ.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος βασίζει τους αριθμούς του στις μετρήσεις των λεπτών μικροσωματιδίων (PM 2,5), του διοξειδίου του αζώτου (NO2) και του όζοντος (O3).Σύμφωνα με την έκθεση του, τα λεπτά μικροσωματίδια από μόνα τους αντιπροσώπευαν περίπου 428.000 από αυτούς τους πρόωρους θανάτους σε ολόκληρη την Ευρώπη (399.000 στην ΕΕ).Τα μικροσωματίδια δημιουργούνται κατά κύριο λόγο από την κυκλοφορία οχημάτων, αλλά προέρχονται επίσης από τη γεωργία, την παραγωγή ενέργειας, τη βιομηχανία και τη θέρμανση.
Το διοξείδιο του αζώτου (NO2) είναι ένας ρύπος που μπορεί να εντοπιστεί κυρίως στην καύση ντίζελ. Ο θόρυβος στο έδαφος ή το όζον (Ο3) παράγονται όταν το ηλιακό φως αντιδρά με οξείδια του αζώτου και μια πτητική οργανική ένωση στην ατμόσφαιρα.
Τα οξείδια του αζώτου (NOx) προέρχονται από τα καυσαέρια αυτοκινήτων, τις μονάδες παραγωγής άνθρακα και τις εκπομπές εργοστασίων. Το οξείδιο του αζώτου (ΝΟx) τα οποία περιλαμβάνουν επίσης το διοξείδιο του αζώτου, είναι οι ρύποι του σκανδάλου Dieselgate, όπου πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες αποδείχτηκαν ότι χειρίστηκαν αισθητήρες για να δείξουν λιγότερες εκπομπές στη δοκιμή του αυτοκινήτου.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να το αντιμετωπίσει και να βοηθήσει τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι η ποιότητα του αέρα των πολιτών τους θα είναι υψηλού επιπέδου», δήλωσε ο Καρμένου Βέλα, Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, τη θαλάσσια πολιτική και την αλιεία.
Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος επισημαίνεται ότι η γεωργία αποτελεί σημαντική πηγή για την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων.
Πηγή: DW