Μοβ μέδουσες: Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσουν - Έξι βήματα φροντίδας

Οι Μοβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) έχουν κατακλύσει το τελευταίο διάστημα τις θάλασσές μας και είναι φυσικό να επικρατεί ανησυχία για το φαινόμενο.

Διαβάστε:

Ωστόσο, δεν χρειάζεται πανικός. Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα τσιμπήματα από μοβ μέδουσες.

Διαβάστε παρακάτω τα έξι αναλυτικά βήματα φροντίδας για την Pelagia noctiluca:

1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό (ΟΧΙ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ). Δεν τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.

2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά. Αυτό θα σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από τα κύτταρα των κεντριών που έχουν μείνει στο δέρμα.

3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική πιστωτική κάρτα (ή ένα αντίστοιχο σκληρό πλαστικό) για να αφαιρέσουμε οποιαδήποτε πλοκάμια έχουν τυχόν μείνει στο δέρμα και το μείγμα της μαγειρικής σόδας (δεν χρησιμοποιούμε τα χέρια μας γιατί θα τσιμπηθούμε και θα μεταφέρουμε τα τοξικά κεντριά και σε άλλα σημεία).

4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Χρησιμοποιείστε μια σακούλα με πάγο (μέσα σε κάποιο περίβλημα για να αποφύγουμε την επαφή με το γλυκό νερό) ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη συνεχίστε με άλλα 5 λεπτά.

5. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή ένα φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες όπως π.χ. 3-4% λιδοκαϊνη ή υδροκορτιζόνη (για Ελλάδα: αλοιφή FUCICORT που δεν χρειάζεται συνταγή).

6. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία, γιατί όλα αυτά μπορούν να χειροτερέψουν την κατάσταση.

Πηγή: ARION/Αιμιλία Δρούγα

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση