Μοντέλο πρόγνωσης ανέμων μέσα από τις πυρκαγιές για πρώτη φορά στην Ελλάδα

του Νίκου Αβουκάτου

Καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της πυρκαγιάς είναι να γνωρίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις πώς θα εξαπλωθεί και πώς θα οργανωθεί το δύσκολο έργο της κατάσβεσής της. Από το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρχει στη διάθεση των αρχών ένα χρήσιμο εργαλείο υψηλής ανάλυσης με το οποίο θα είναι εφικτό να εκτιμηθούν οι νέες καιρικές συνθήκες που διαμορφώνονται στο μικρόκλιμα της φλεγόμενης περιοχής.

Πρόκειται για το ερευνητικό έργο DISARM, που είναι διακρατικό, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας, με υπεύθυνη την ομάδα του ΙΕΠΒΑ, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Ανάλογα με το μέγεθος της φλεγόμενης περιοχής και την καύσιμη ύλη θα εκτιμούμε τη θερμοκρασία και τους ανέμους στην περιοχή», τόνισε στη Greenagenda.gr ο Σταύρος Ντάφης, Φυσικός - Μετεωρολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ του Πολυτεχνείου των Παρισίων, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις τοπικές κυκλοφορίες σε κοιλάδες και όρη ανά πάσα στιγμή, γιατί οι μεγάλες πυρκαγιές μπορούν να διαμορφώσουν δικό τους ανεμολογικό πεδίο και να αποκλίνει τις προβλέψεις. Εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι η παράλληλη πρόγνωση και εξάπλωση φωτιάς και ανέμων».

Η ομάδα θα αποτελείται από τους διευθυντές ερευνών Βασιλική Κοτρώνη και Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο και τέσσερις ερευνητές (Θοδωρής Γιάνναρος, Αθανάσιος Καραγιαννίδης, Ελισσάβετ Γαλανάκη και Σταύρος Ντάφης), καθώς και δύο τεχνικούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Αντώνης Μπεζές και Βασίλης Βαφειάδης).

Το πρόγραμμα είναι σε φάση προετοιμασίας, θα τεθεί σε εφαρμογή από το επόμενο καλοκαίρι και θα έχει διάρκεια για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι εργασίες αφορούν την επιτήρηση πυρκαγιών μέσω δορυφορικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και την εφαρμογή προγνωστικού μοντέλου για κάθε μεγάλη πυρκαγιά που η Πυροσβεστική Υπηρεσία  θα ζητήσει βοήθεια, επίσης σε πραγματικό χρόνο.

Τη χρηματοδότηση του έχει εξασφαλίσει το ΕΑΑ/meteo.gr από το πρόγραμμα DISARM το οποίο εγκρίθηκε στο πλαίσιο χρηματοδότησης INTERREG-BALKANMED.

Παρόμοια εργαλεία ήδη έχουν στα χέρια τους οι αντίστοιχες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση