Μπλόκα, αποκλεισμοί δρόμων και συλλαλητήρια από τους αγρότες

Αποκλεισμούς δρόμων, συλλαλητήρια, αλλά και εναλλακτικές δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα των αγροτικών κινητοποιήσεων για τις επόμενες μέρες.

Κλειστή έως τις 18:00 η εθνική Θεσσαλονίκης-Ευζώνων

Τον αποκλεισμό τους στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, θα συνεχίσουν μέχρι τις 18.00 αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει στον κόμβο της Ειδομένης.

Οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση αργά το απόγευμα προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενά τους βήματα.

Στο σημείο, αναμένονται και σήμερα άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από Σκύδρα, ορεινή Έδεσσα και Μελίσσι, οι οποίοι και θα ξεκινήσουν με τα αγροτικά τους οχήματα στις 10.00-11.00 το πρωί, με κατεύθυνση το τελωνείο των Ευζώνων.

Στην περιοχή έχουν ήδη συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους, που υπολογίζονται σε πάνω από 350, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας από δήμο Παιονίας, τα Γιαννιτσά, τη Χαλκηδόνα, το Κιλκίς, τη Χαλάστρα, τα Μάλγαρα, τη Σίνδο, το Νησέλι Αλεξάνδρειας και το Αιγίνιο Πιερίας.

Όπως δήλωσε πάντως ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, «όσα φορτηγά ή νταλίκες μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα περνούν και χωρίς καθυστερήσεις μάλιστα».

Υπενθυμίζεται ότι το τελωνείο των Ευζώνων και ειδικότερα τον κόμβο της Ειδομένης, κατέλαβαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας στις 30/1, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Παιονίας συγκεντρώθηκαν στις 28/1 σε σημείο που βρισκόταν 1,5 χιλιόμετρο πριν το τελωνείο των Ευζώνων και 1000 μέτρα προ του κόμβου της Ειδομένης.

Επ' αόριστον αποκλεισμός της θέσης «Πράσινα Φανάρια» στη Θεσσαλονίκη

Αποκλεισμένα παραμένουν τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, στα «Πράσινα Φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), από αγρότες του νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Το σημείο ενισχύθηκε χθες και σήμερα αναμένονται και νέες δυνάμεις.

Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς, μέσω των οποίων είναι εφικτή και η μετάβαση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Νέα προσπάθεια για Προμαχώνα

Σε γενική τους συνέλευση, γύρω στις 11 το πρωί, θα καθορίσουν τις σημερινές τους κινήσεις οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, οι οποίοι δεν καταθέτουν τα όπλα, σε ό,τι αφορά τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ σχεδιάζουν και άλλες δράσεις. Ένα σενάριο που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, είναι να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας με τα τρακτέρ τους στο κέντρο των Σερρών.

Τα τρακτέρ των Σερραίων αγροτών και κτηνοτρόφων βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, στο ύψος του Λευκώνα, από τις 25/1.

Εναλλακτικές δράσεις από τους αγρότες της δυτικής Μακεδονίας

Περισσότερα απο 2.000 φυλλάδια με τα αιτήματά τους θα διανείμουν σήμερα, στη λαϊκή αγορά της Καστοριάς, οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο που στήθηκε από τις 30/1 στο Άργος Ορεστικό, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής.

Αύριο Πέμπτη οι ίδιοι προγραμματίζουν συμβολικό αποκλεισμό, από τις 12 το μεσημέρι και για δύο ώρες, στο τελωνείο της περιοχής, όπου γίνεται εκτελωνισμός των προϊόντων.

Για την Παρασκευή 3/2, έχει αποφασιστεί η διοργάνωση Παναγροτικού Συλλαλητηρίου στο κέντρο της Καστοριάς.

Στο Καλονέρι Βοείου, στήθηκε το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας. Μπλόκο έχει στηθεί και στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Πύργων Πτολεμαϊδας.

Συμβολική κίνηση ετοιμάζουν οι αγρότες Κατερίνης

Τη μετάβασή τους στο γενικό νοσοκομείο Κατερίνης, κινούμενοι με δύο-τρία τρακτέρ, προγραμματίζουν σήμερα μετά τις 14.00 αγρότες της περιοχής, που έχουν στήσει από το απόγευμα του Σαββάτου το μπλόκο τους στην αερογέφυρα.

Στόχος τους είναι να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, που αναμένεται στις 13.00 να παρευρεθεί στην τελετή εγκαινίων της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείου της πόλης.

Ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο

Οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, δεν προτίθενται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων. Αντίθετα, οργανώνουν συλλαλητήριο στην 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτοροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζοοtechnia» αύριο Πέμπτη στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής. Τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν για να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πώς θα κινηθούν στο εξής.

Πανηπειρωτικό αγροτικό συλλαλητήριο στα Ιωάννινα

Με δύο προσυγκεντρώσεις στις εισόδους της πόλης των Ιωαννίνων, στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» και στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, ξεκίνησε στις 10 το πρωί η κινητοποίηση των αγροτών και κτηνοτρόφων της Ηπείρου. Στο πλαίσιο της πανηπειρωτικής κινητοποίησης άρχισαν να φτάνουν στα Γιάννενα αγρότες από την Άρτα, τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα.

Στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες με τα τρακτέρ θα ξεκινήσουν από τα σημεία προσυγκέντρωσης και θα κατευθυνθούν στο κέντρο της πόλης, ενώ θα κλείσουν και την είσοδο της Εφορίας.

Αγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή στη Λάρισα

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας να πάρουν μέρος στο αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνει την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, απευθύνει το μπλόκο της Νίκαιας.

Σε ανακοίνωσή του το μπλόκο της Νίκαιας αναφέρει ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες βγήκαν ξανά φέτος στους δρόμους «γιατί η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα που προβάλλαμε στα περσινά 40ήμερα μπλόκα, αλλά, με την αντιλαϊκή πολιτική της, πρόσθεσε κι άλλα βάρη στις πλάτες μας, που θα μας στείλουν, γρηγορότερα, στον Καιάδα του ξεκληρίσματος και της εξαθλίωσης».

Δηλώνει επίσης ότι «με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε κανένα λόγο να έλθουμε σε αντιπαράθεση, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, υποκινώντας τον ‘κοινωνικό αυτοματισμό’».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση