Μπουτάρης για ανακύκλωση: Να γίνει συνείδηση των πολιτών

του Νίκου Αβουκάτου

Την ανάγκη να γίνει η ανακύκλωση συνείδηση των πολιτών επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε εκδήλωση σήμερα στο 4ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης Θεσσαλονίκης, τονίζοντας πως η συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση «είναι το επόμενο καθοριστικό βήμα».

«Χρειάζεται να υπάρξει ένας καταιγισμός μηνυμάτων και ενημέρωσης στη νεολαία για τα οφέλη της ανακύκλωσης», υποστήριξε, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας.

450.000 ευρώ όφελος από την ανακύκλωση για τον δήμο

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, αναφέρθηκε στην υλοποίηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) και στους στόχους της περιόδου 2018 - 2019.

Κάνοντας έναν απολογισμό της ανακύκλωσης, ο κ. Παππάς τόνισε ότι το καθαρό ανακυκλώσιμο υλικό ανήλθε σε 12.000 τόνους, ενώ το οικονομικό όφελος για το 2017 πλησίασε τις 450.000 ευρώ.

Απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο ίδιος αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα της κλοπής των ανακυκλώσιμων υλικών και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την επιβολή της νομιμότητας αλλά και της ενίσχυσης του ελεγκτικού μηχανισμού για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα».

Έκανε μία παρουσίαση των υφισταμένων ρευμάτων ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και των δράσεων εκπαίδευσης, ενώ στάθηκε και στις ενημερωτικές εκδηλώσεις του δήμου.

Για την πρόταση του κ. Φάμελλου για μόνιμη εγκατάσταση ενός πάρκου ανακύκλωσης στην πόλη, ο κ. Παππάς τόνισε ότι «χρειάζεται να την αγκαλιάσουν όλοι οι δήμοι».

Εγκώμια Γεράνη για Φάμελλο

Ο Μιχάλης Γεράνης, πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, εξήρε τον σημαντικό ρόλο του υπουργείου και την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Σ. Φάμελλου. «Aσχέτως σε ποια άκρη του δημοτικού συμβούλιου ή του κοινοβουλίου κάθεται ο καθένας, πρέπει να λέμε την πραγματικότητα, και οι κινήσεις που γίνονται από τον κ. Φάμελλο, σε συνδυασμό με τη γνώση του, δίνουν λύσεις σε αρκετά θέματα».

Ο ίδιος εμφανίστηκε πρόθυμος να συμβάλει στην υλοποίηση της πρότασης του κ. Φάμελλου για τη δημιουργία του πάρκου ανακύκλωσης. «Ο ΦΟΔΣΑ πρόκειται να διαθέσει χώρους δυτικά ή και ανατολικά, αφού αφορά μια πολύ καλή ιδέα», τόνισε.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην υλοποίηση των έργων και του προγραμματισμού του ΦΟΔΣΑ, ενώ επανέλαβε ότι στην Κεντρική Μακεδονία δεν υπάρχει κανένας ΧΑΔΑ.

Ανέπτυξε, καταλήγοντας, το όραμα της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ» Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ώστε το υπόλειμμα που παράγεται από τη διαχείριση των αποβλήτων από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και την Ηγουμενίτσα και σε τμήμα της Θεσσαλίας, να αξιοποιηθεί ενεργειακά. «Χρειάζεται να σταθούμε υπεύθυνα απέναντι στο περιβάλλον», ανέφερε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση