«Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να συνδυάσει την κλιματική της πολιτική με ένα “καρότο” που ανταγωνίζεται άλλες περιοχές», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στη γαλλική έκδοση της Euractiv, ως πρόεδρος της πανευρωπαϊκής ένωσης Eurometaux.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η βιομηχανία της μεταλλουργίας αντιτίθεται στον νέο φόρο άνθρακα στα σύνορα, καθώς τον θεωρεί επικίνδυνο για την επιβίωσή της.
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Green Deal, ο Μηχανισμός Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα, που εγκρίθηκε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στοχεύει να διασφαλίσει ότι ορισμένες εισαγόμενες πρώτες ύλες, όπως ο σίδηρος, ο χάλυβας και το αλουμίνιο, καλύπτονται από φόρο επί των εκπομπών άνθρακά τους.
Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 18 Δεκεμβρίου, ο μηχανισμός πρέπει να τεθεί σε ισχύ από το 2026 και να αντικαταστήσει σταδιακά τα δωρεάν δικαιώματα CO2 που χορηγούνται στις βιομηχανίες στους επηρεαζόμενους κλάδους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εταιρείες, ο νέος μηχανισμός θα μπορούσε να απειλήσει την επιβίωση των μεταλλουργιών.
«Όπως έχει, ο φόρος άνθρακα στα σύνορα είναι πραξικόπημα, γιατί θα αυξήσει την τιμή του μετάλλου που καταναλώνεται στην Ευρώπη», λέει στο Euractiv ο Cyrille Mounier, εκπρόσωπος της ένωσης Γάλλων κατασκευαστών αλουμινίου.
Δεδομένης της αύξησης του κόστους παραγωγής της, κυρίως σε ενέργεια και πρώτες ύλες, η ευρωπαϊκή μεταλλουργική βιομηχανία προειδοποιεί για τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που θα έρθουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Ειδικά με δεδομένο ότι τα περισσότερα προϊόντα που μεταποιούνται και εισάγονται στην Ευρώπη, όπως μια πόρτα αυτοκινήτου για παράδειγμα, δεν θα καλύπτονται από τον φόρο άνθρακα και ως εκ τούτου θα υπόκεινται σε πλήρη παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Επιπλέον, οι επιδοτήσεις που απολαμβάνουν ιδιαίτερα οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι κατασκευαστές θα επιδεινώσουν αυτές τις στρεβλώσεις των τιμών.
Ως εκ τούτου, η ένωση Eurometaux ζητά μεγαλύτερη προβλεψιμότητα των κανονιστικών ρυθμίσεων για τα επόμενα 15 χρόνια, ώστε να καταστεί πιο προσιτή η χρηματοδότηση της απανθρακοποίησης της βιομηχανίας.
Πηγή: Moneyreview.gr