Μόλις στο 6% η χιονοκάλυψη στη χώρα, παρότι είμαστε στην καρδιά του χειμώνα (χάρτες)

Αν και βρισκόμαστε στα τέλη Ιανουαρίου, δηλαδή στην «καρδιά» του χειμώνα, η έκταση της χιονοκάλυψης στη χώρα μας είναι πολύ περιορισμένη ακόμη και μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας "Λέανδρος" και τις πρόσφατες χιονοπτώσεις στη Θράκη και τα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Στο Γράφημα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr παρουσιάζεται η ημερήσια διακύμανση της χιονοκάλυψης στην Ελλάδα από δορυφορικές μετρήσεις εκτιμάται ότι την περίοδο που διανύουμε το ποσοστό της χερσαίας έκτασης της χώρας που καλύπτεται από το χιόνι είναι περίπου 6%, αρκετά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2020.

Γράφημα. Η ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης επί τοις 100 της έκτασης της Ελλάδας τον φετινό χειμώνα (κόκκινη καμπύλη) και ο μέσος όρος 16 ετών (μαύρη καμπύλη) όπως εκτιμήθηκαν από δορυφορικές μετρήσεις την περίοδο 2004 - 2020.

Οι θερμές αέριες μάζες που επηρεάζουν συχνά φέτος την περιοχή μας μεταφέρουν μεγάλα ποσά υδρατμών από την Κεντρική Μεσόγειο και σαν αποτέλεσμα, η Δυτική Ελλάδα δέχεται πολύ μεγάλα ύψη βροχής, με την Πίνδο να δέχεται σημαντικά ύψη χιονιού σε μεγάλο υψόμετρο. Η παρακάτω δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης που ελήφθη την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021 δείχνει σημαντικές απορροές φερτών υλών από τους ποταμούς και χειμάρρους της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας, καθώς και την περιορισμένη χιονοκάλυψη σε μεγάλο υψόμετρο.

Δορυφορική εικόνα. Στις 28 Ιανουαρίου ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας στο ορατό φάσμα σε πολύ υψηλή ανάλυση (10μ).

Τέλος, στον παρακάτω Χάρτη παρουσιάζεται η δορυφορική εκτίμηση της χιονοκάλυψης στην Ευρώπη την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 η οποία είναι επίσης περιορισμένη στα Βόρεια Βαλκάνια, στην Κεντρική και Νότια Ιταλία και στην Ουκρανία. Αντίθετα, στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη η έκταση της χιονοκάλυψης είναι σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Χάρτης. Δορυφορική εκτίμηση της χιονοκάλυψης στην Ευρώπη, τη Μικρά Ασία και τη Βόρεια Αφρική την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση