Μόνο μία ελληνική συμμετοχή στον διαγωνισμό European Startup Prize For Mobility

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ισχνή είναι η ελληνική συμμετοχή στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό European Startup Prize For Mobility, ο οποίος συγκεντρώνει τα πιο υποσχόμενα και εμπνευσμένα start-ups βιώσιμης και αειφόρου κινητικότητας από τη Γηραιά Ήπειρο.

Μεταξύ των περίπου 500 προτάσεων που έχουν κατατεθεί στον διαγωνισμό (έκλεισε η προθεσμία κατάθεσης στις 8 Ιανουαρίου) και θα διεκδικήσουν τα έπαθλα του, περιλαμβάνεται μόλις μία ελληνική συμμετοχή, αυτή της πλατφόρμας Parky.gr, που αποτελεί επί της ουσίας ένα AirBnB για πάρκινγκ.

Δημιουργοί του Parky είναι οι Θοδωρής Σωτηρίου και Μαρία- Ζωή Παπαϊωάννου, ενώ η start up έγινε πραγματικότητα μέσω του Athens Center for Entrepreneurship του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Parky με λίγα λόγια δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να βρουν πάρκινγκ σε πιλοτές πολυκατοικιών ή να κερδίσουν ενοικιάζοντας το δικό τους.

Ειδικότερα, οι μεν ιδιοκτήτες χώρου στάθμευσης σε πιλοτή πολυκατοικίας, αυλή κ.α., εγγράφονται στη πλατφόρμα, δηλώνουν τις ώρες/μέρες ή και μήνες διαθεσιμότητας της θέσης και την τιμή προς ενοικίαση, ενώ οι δε οδηγοί μπορούν να ενοικιάζουν για όσο χρόνο χρειάζονται μια από τις θέσεις που βρίσκουν, αποφεύγοντας το παρκάρισμα στον δρόμο.

Στον διαγωνισμό European Startup Prize For Mobility κυριαρχούν οι Γαλλικές συμμετοχές και έπονται οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι Ολλανδοί, οι Πολωνοί κα.

Η Ελλάδα εκτός από το Parky δεν φαίνεται να διαθέτει άλλες καινοτομίες ικανές να αποτελέσουν το αντικείμενο μίας start up στον κρίσιμο τομέα της αστικής κινητικότητας, η οποία όχι μόνο θα αξιοποιεί την πιο σύγχρονη τεχνολογία, αλλά θα το πράττει αυτό και με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Οι δέκα φιναλίστ του διαγωνισμού που θα επιλεγούν από το σύνολο των 500 προτάσεων θα ανακοινωθούν μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, ενώ θα συμμετάσχουν σε ένα road show σε πέντε Ευρωπαικές πόλεις με ιδιαίτερες επιδόσεις στο πεδίο της τεχνολογίας, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με πιθανούς πελάτες, επενδυτές, business accelerators κα.

Στις 22 του ίδιου μήνα σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες θα ανακηρυχθούν και 4 φιναλίστ (από την ομάδα των 10), οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ένα τετράμηνο πρόγραμμα επιχειρηματικού και νομικού coaching, το οποίο προσφέρει το The Boston Consulting Group.

Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός έχει μεταξύ άλλων ως χορηγό την κοινοτική Επίτροπο για τις Μεταφορές κ. Violeta Bulc.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση