Νέα αντιπεριφέρεια για την κλιματική αλλαγή στο σχέδιο δράσης του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την Κεντρική Μακεδονία

του Νίκου Αβουκάτου 

Τη δημιουργία μιας νέας αντιπεριφέρειας κλιματικής ουδετερότητας, ανθεκτικότητας και ψηφιακής διακυβέρνησης προβλέπει μεταξύ άλλων το Σχέδιο δράσης της Ομάδας Εργασίας το οποίο παρουσιάστηκε στο Συνέδριο για την «Κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και έξυπνη Κεντρική Μακεδονία» από το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης, το σχέδιο δράσης των συνολικά οκτώ στόχων προβλέπει τη δημιουργία ταμείου για την επιχορήγηση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τεχνολογίες απομάκρυνσης άνθρακα, την προώθηση πράσινων επαγγελμάτων για την υποστήριξη της κλιματικής ουδετερότητας και την άντληση ευρωπαϊκών πόρων.

Ο Γιώργος Τσακούμης, πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, αναφέρθηκε στην ανάγκη συντήρησης των έργων και την αλλαγή των προδιαγραφών εκτέλεσής τους. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί στην υποστελέχωση του προσωπικού των αρμόδιων υπηρεσιών.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε ότι η κλιματική κρίση θα είναι κοντά μας για τα επόμενα 30-40 χρόνια, «οτιδήποτε και αν κάνουμε από πλευράς μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, γιατί το φαινόμενο είναι σωρευτικό και εσείς οι άνθρωποι του τεχνικού κόσμου το αντιλαμβάνεστε».

Όπως είπε ο υπουργός, «ό,τι κάνουμε σήμερα θα αρχίσει πραγματικά να αλλάζει τις συνθήκες σε δεκαετίες από σήμερα. Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης μάς οδηγεί σε νέες πολιτικές τις οποίες ήδη έχουμε αρχίσει και εφαρμόζουμε.  Πολιτικές παράλληλα με τη μεγάλη μεταρρύθμιση που κάνουμε στα δάση και τη μεταρρύθμιση στη δόμηση ώστε να τελειώσουμε με την αυθαίρετη δόμηση και να αρχίσουμε να εκλογικεύουμε τον κακό τρόπο με τον οποίον οικοδομήσαμε τις πόλεις και την ύπαιθρό μας για να αντέξουμε σε αυτήν την κλιματική αλλαγή, αλλά και άλλες δράσεις. Δράσεις για παράδειγμα ορεινής υδρονομίας και μεταρρύθμισης όλων των φορέων που διαχειρίζονται το νερό, έτσι ώστε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και να γίνουμε πολύ ικανότεροι απέναντι σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις που μας φέρνει η κλιματική κρίση».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό «να συνδράμουμε όλοι στη μεγάλη αλλαγή που τρέχει για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας, προκειμένου να καταστήσουμε τις πόλεις μας ανθεκτικές, πιο πράσινες και πιο φιλικές για τους συμπολίτες μας».

Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι κλιματική κρίση είναι η νέα καθημερινότητά μας και η νέα πρόκληση σε ολόκληρο τον πλανήτη, «για αυτό δεν χωρούν μισόλογα και υπερβολές». Αναφέρθηκε στις δράσεις και τα έργα της Περιφέρειας για τον σχεδιασμό και την αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων, αλλά και της υπαίθρου.

«Η θωράκιση της Περιφέρειας είναι απόλυτη προτεραιότητα για εμάς. Όμως απαιτείται να δοθούν σημαντικοί πόροι από την ΕΕ για τις μεγάλες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ακόμη ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε ότι «χρειάζονται οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και την εκτέλεση των απαραίτητων έργων».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ανέφερε ότι «πρέπει να εργαστούμε μεθοδικά για μία ανθεκτική, πιο πράσινη, πιο βιώσιμη Θεσσαλονίκη. Πάντως, όπως τόνισε, «οι στόχοι μας δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν με ένα μαγικό ραβδί. Θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες αλλά και να γίνει αποκέντρωση πόρων για να αντιμετωπιστούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα».

Ο Γιώργος - Σταύρος Κρεμλής, διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμβουλος Κυκλικής Οικονομίας & Νησιωτικότητας, ανέφερε ότι, αν και έχει θεσπιστεί το θεσμικό πλαίσιο -η εθνική στρατηγική για το Κλίμα και οι στόχοι-, τα μέτρα εφαρμογής δεν έχουν ληφθεί.

Επίσης, ο κ. Κρεμλής τόνισε «την ανάγκη στοχευμένων στρατηγικών προσαρμογής στην κλιματική κρίση σε επίπεδο δήμων, όπως συμβαίνει με το ζήτημα αντιμετώπισης της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Θέλοντας να δείξε την κρισιμότητα της κατάστασης, ο ίδιος είπε ότι «η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή και αυτό την κάνει πιο ευάλωτη στην κλιματική κρίση», ενώ μίλησε για μια νέα γενιά κλιματικών μεταναστών και εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας επισήμανε ότι «μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, φυσικά όλοι οι φορείς πρέπει να λειτουργούν σαν μια αλυσίδα και να έχουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες». Ερωτηθείς από τη συντονίστρια του πάνελ με θέμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Γούτα, απάντησε ότι «για μένα είναι ξεκάθαρο ότι θα έχουμε προβλήματα στην Κεντρική Μακεδονία, θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές σε παρόμοια έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά της Θεσσαλίας».

Ο Ματθαίος Σανταμούρης, καθηγητής στην έδρα υψηλής αρχιτεκτονικής απόδοσης Anita Lawrence στο Πανεπιστήμιο New South Wales, ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια της Αυστραλίας στην έρευνα και την εκπαίδευση, τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» με την κλιματική αλλαγή. «Ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη υποφέρει από την υπερθέρμανση και η μεταβολή της θερμοκρασίας είναι ακραία», υπογράμμισε ο κ. Σανταμούρης.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση