Νέα διαβούλευση για τη δασική νομοθεσία

του Θοδωρή Καραουλάνη

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος το Προσχέδιο Κώδικα Δασικής Νομοθεσίας, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση και συμμετοχή σε αυτήν των πολιτών, κοινωνικών φορέων και κάθε ενδιαφερόμενου.

Ο ιστοχώρος στον οποίο έχουν αναρτηθεί τα δεδομένα της διαβούλευσης του Προσχεδίου Κώδικα Δασικής Νομοθεσίας είναι ο http://www.kodikopoiisi-dasikis-nomothesias.gr/, τον οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε προκειμένου να ενημερωθείτε σχετικά και να υποβάλετε τα σχόλια – παρατηρήσεις σας.

Η δημόσια διαβούλευση αυτή γίνεται στο πλαίσιο του έργου «ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ», το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020», το οποίο έχει αναλάβει ως Ανάδοχος η σύμπραξη  - ένωση των εταιρειών NERCO – Ν. ΧΛΥΚΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Μ., ΟΜΙΚΡΟΝ – Σύμβουλοι Περιβάλλοντος Α.Ε. και ΞΥΛΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α.Ε.

Αντικείμενο του έργου είναι η συγκέντρωση των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και του κανονιστικού πλαισίου, η συλλογή της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομολογίας και των γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο εντοπισμός των αδυναμιών, επικαλύψεων ή αντιφάσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και της έλλειψης νομοθετικού αντικειμένου,  η αποτύπωση των ανωτέρω σε ενιαίο Σχέδιο Κωδικοποίησης Δασικής Νομοθεσίας και η κατάρτιση Σχεδίου Δασικού Κώδικα που θα περιέχει τις προτεινόμενες αλλαγές,

Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ενώ η προηγούμενη διαβούλευση, η οποία δεν έγινε σε τελικό στάδιο του κειμένου, έλαβε δημοσιότητα από το Υπουργείο, αυτή τη φορά η διαβούλευση έχει περάσει στα ψιλά, καθώς το Υπουργείο δεν την ανακοίνωσε και δίνει μόλις 15 ημέρες περιθώριο για συμμετοχή. Συγκεκριμένα η δυνατότητα για την υποβολή των σχολίων – παρατηρήσεων θα διαρκέσει μέχρι τις 14/10/2016.

Τα δεδομένα της διαβούλευσης επί των Προτάσεων Ρυθμιστικού Πλαισίου, η οποία προηγήθηκε και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, υπάρχουν, επίσης, αναρτημένα στον ίδιο ιστοχώρο με παραπομπή.

Λόγω των συνεχών αλλαγών που υπάρχουν στη δασική νομοθεσία, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ίδιοι οι μελετητές σημειώνουν ότι σε περίπτωση δημοσίευσης νέων Νόμων, όπως έγινε για παράδειγμα με τον νόμο 4423/2016 «Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ/Α/182/2016) ή άλλων σχετικών διατάξεων (όπως σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις) με ημερομηνία κυκλοφορίας μεταγενέστερη της ολοκλήρωσης του κειμένου της Δημόσιας Διαβούλευσης (23/09/2016), αυτές οι αλλαγές, μαζί με τις παρατηρήσεις των συμμετεχόντων θα ενσωματωθούν στο επόμενο – τελικό – κείμενο.

Η δασική νομοθεσία αποτελεί ίσως το πιο «λαμπρό» παράδειγμα της πολυνομίας στη χώρα μας, η οποία επιπλέον εμπλέκει θέματα χαρακτήρα (δασικός ή μη) με θέματα ιδιοκτησίας (δημόσια ή ιδιωτική έκταση), αφού μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει ως χώρα να ολοκληρώσουμε ούτε δασικούς χάρτες ούτε Κτηματολόγιο. Είναι ενδεικτικό ότι διατάξεις περί δασών αποτελούσαν μερικά από τα πρώτα νομικά κείμενα του Ελληνικού Κράτους και με το πέρας σχεδόν δύο αιώνων δεν έχει υπάρξει πραγματικά συνολική αλλαγή ή κωδικοποίηση των διατάξεων. Μάλιστα ακόμη και σήμερα το έργο αυτό είχε ανταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ και «έτρεχε» από το 2010, αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Μεσολάβησαν καταγγελίες, αλλαγές, τροποποιήσεις, απεντάξεις και εντάξεις, για να φθάσουμε σε ένα σημείο ολοκλήρωσης σήμερα, αλλά από το τρέχον πλέον ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες ο αρχικός σχεδιασμός με το υπέρογκο κόστος (σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ευρώ) το 2010 πιθανώς να έπρεπε να αποτελεί «case study» υπερκοστολόγησης ενός έργου και για αυτό άλλαξε. Ωστόσο λόγω των καθυστερήσεων δεν ολοκληρώθηκε μέχρι το τέλος του 2015 και μπήκε στο νέο ΕΣΠΑ. Μάλιστα ακούμε ότι το θέμα της ανυπαρξίας κώδικα δασικής νομοθεσίας έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές στις συνατήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόϊκάς και των θεσμών με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων 6 ετών.

Να δούμε αν αυτή τη φορά θα αποκτήσουμε έναν τέτοιο κώδικα που θα συγκεντρώσει σε ενιαίο κείμενο όλες τις διατάξεις. Σημειώνουμε ότι δεν αρκεί να παραδοθεί το έργο από τον ανάδοχο: θα πρέπει και η (όποια…) κυβέρνηση να αναλάβει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία όταν ολοκληρωθεί το παραδοτέο. Αξίζει να περιμένουμε, γιατί αφορά το δυσκολότερο κομμάτι νομοθεσίας. Άλλωστε στους διαδρόμους νομικών γραφείων που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά λέγεται συχνά ότι «πρώτα θα γίνει Συνταγματική Αναθεώρηση και μετά θα περάσει – κάποτε – κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας». Μένει να φανεί αν η «σοφία» των διαδρόμων θα επιβεβαιωθεί…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση