Νέα ενεργειακή επισήμανση για λαμπτήρες από 1η Σεπτεμβρίου - Πιο πράσινοι, πιο οικονομικοί

Από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου 2021, σε όλα τα φυσικά και τα διαδικτυακά καταστήματα θα ισχύει μια εντελώς καινούρια έκδοση της ευρέως αναγνωρισμένης από τους ευρωπαίους πολίτες ενεργειακής ετικέτας για τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες και τα άλλα προϊόντα φωτισμού, βοηθώντας τους καταναλωτές να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και το αποτύπωμα άνθρακα.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της σημαντικής βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον τομέα αυτόν τα τελευταία χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι όλο και περισσότερες «φωτεινές πηγές» (όπως λαμπτήρες και δομοστοιχεία LED) έχουν λάβει ετικέτες A+ ή A++ στην κλίμακα που ισχύει σήμερα. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η επιστροφή σε μια πιο απλή κλίμακα από το «Α» ως το «G».

Η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον δήλωσε σχετικά: «Οι λαμπτήρες και τα άλλα προϊόντα φωτισμού έχουν καταστεί τόσο αποδοτικά τα τελευταία χρόνια, ώστε πάνω από τα μισά LED ανήκουν πλέον στην κατηγορία A++. Χάρη στην επικαιροποίηση των ετικετών, οι καταναλωτές θα μπορούν να διακρίνουν πιο εύκολα ποια είναι τα καλύτερα προϊόντα της κατηγορίας τους, ώστε να εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα στους λογαριασμούς τους. Η χρήση ενεργειακά αποδοτικότερου φωτισμού θα συνεχίσει να μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ και να συμβάλλει στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050».

Η νέα κλίμακα είναι πιο αυστηρή και σχεδιασμένη έτσι ώστε πολύ λίγα προϊόντα να μπορούν αρχικά να επιτύχουν τις βαθμολογίες «Α» και «Β», αφήνοντας περιθώρια να εισέλθουν σταδιακά πιο αποδοτικά προϊόντα στην αγορά. Τα πλέον ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά θα φέρουν πλέον γενικά την ένδειξη «C» ή «D». Στις ετικέτες θα περιλαμβάνονται επίσης ορισμένα νέα στοιχεία, όπως ένας κωδικός QR που παραπέμπει σε μια ευρωπαϊκή βάση δεδομένων, όπου οι καταναλωτές μπορούν να βρουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το προϊόν.

Η ανακοίνωση του ΚΑΠΕ για το LABEL 2020

«Μετά την αλλαγή της ενεργειακής επισήμανσης πολλών οικιακών συσκευών που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021, από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 τίθεται σε εφαρμογή στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η νέα ενεργειακή επισήμανση για λαμπτήρες.

Στη νέα ενεργειακή ετικέτα χρησιμοποιείται η κλίμακα ενεργειακής απόδοσης από A έως G, ενώ καταργούνται οι τάξεις Α+ και Α++. Επιπλέον, στο κάτω μέρος περιλαμβάνεται ένας κωδικός QR, τον οποίο σαρώνοντας ο καταναλωτής με τη βοήθεια ενός «έξυπνου» τηλεφώνου θα συνδέεται με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EPREL, όπου βρίσκονται περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες για το προϊόν.

Στα φυσικά καταστήματα, η νέα ετικέτα θα εμφανίζεται στη συσκευασία των προϊόντων που θα διατίθενται στην αγορά μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Προϊόντα που διατίθενται ήδη στην αγορά πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, μπορούν να πωλούνται με την τρέχουσα ετικέτα κατά τη 18μηνη μεταβατική περίοδο, δηλαδή μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023. Στα διαδικτυακά καταστήματα, η τρέχουσα ετικέτα θα πρέπει να αντικατασταθεί από τη νέα σε όλα τα προϊόντα εντός 14 ημερών, ξεκινώντας από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Το έργο “LABEL 2020 - New Label driving supply and demand of energy efficient products”, που υλοποιεί το ΚΑΠΕ, υποστηρίζει την ομαλή μετάβαση της αγοράς από την τρέχουσα στη νέα ενεργειακή ετικέτα ηλεκτρικών συσκευών, με ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εθνικής ενημερωτικής εκστρατείας. Στο “LABEL 2020”, που χρηματοδοτείται από το HORIZON 2020, συμμετέχουν άλλοι 20 ευρωπαίοι εταίροι από 16 διαφορετικές χώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα https://www.label2020.gr/. Παράλληλα, μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση label2020@cres.gr».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση