Νέα επένδυση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στον Βόλο

Mονάδα βιομάζας που θα καίει έλαια και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια θα εγκατασταθεί στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου.

Η νέα αυτή «πράσινη» επένδυση προετοιμάζεται μέσα από επένδυση 570.000 ευρώ και σύμφωνα με τον φάκελό της, που κατατέθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο σχεδιασμός αφορά σε εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας φυτικής προέλευσης.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του συστήματος θα ανέρχεται σε 840 kW, ενώ η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα εγχέεται στο δίκτυο της ΔΕΗ εκτιμάται σε 6.720.000 kWh.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτυγχάνεται μέσω κινητήρων εσωτερικής καύσης, χωρίς την εκμετάλλευση του θερμικού υπολοίπου που παράγεται κατά τη διεργασία.

Η δυναμικότητα ως προς την αξιοποίηση των υπολειμμάτων θα είναι το μέγιστο 180kg/hr και θα λειτουργεί περί τις 8.000hr/yr (επί 24ώρου βάσεως 365 ημέρες τον χρόνο).

Τις απαιτούμενες πρώτες ύλες η μονάδα θα τις προμηθεύεται από την εγχώρια, αλλά και από την παγκόσμια αγορά. Σε ετήσια βάση, θα απαιτεί περίπου 1.250 τόνους πρώτης ύλης και η ποσότητα αυτή μπορεί να προέλθει από ενεργειακές καλλιέργειες, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο.

Ως καύσιμα για τη λειτουργία της μονάδας θα χρησιμοποιηθούν έλαια φυτικής προέλευσης, τα οποία θα προέρχονται από τις παρακάτω πηγές:

– Ενεργειακά φυτά (ηλίανθος) που ήδη καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή. Τα φυτά θα υφίστανται τη σχετική επεξεργασία σε σπορελαιουργεία για την παρασκευή σπορέλαιου, το οποίο θα χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη-καύσιμο.
– Τηγανέλαια (χρησιμοποιημένα έλαια αποκλειστικά φυτικής προέλευσης), που θα συλλέγονται και θα υπόκεινται σε μία βασική επεξεργασία (φιλτράρισμα και απομάκρυνση νερού) για την αξιοποίησή τους.

Η μονάδα θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και το απαιτούμενο προσωπικό θα είναι μόλις δύο άτομα, τα οποία θα επισκέπτονται τον χώρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα για εργασίες όπως αποθήκευση πρώτης ύλης, έλεγχο εξοπλισμού, συντήρηση κτλ.

Να σημειωθεί ότι επενδύσεις όπως η συγκεκριμένη δημιουργούν ευκαιρίες και για τους αγρότες των περιοχών που εγκαθίστανται, καθώς σε αυτές μπορούν να διοχετεύουν τα γεωργικά τους υπολείμματα και να συμπληρώνουν το εισόδημα τους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.