Νέα ηλεκτρονική έκδοση για τη γαστρονομική κληρονομιά στους υγρότοπους της Μεσογείου

Μια νέα ηλεκτρονική έκδοση με τίτλο «Γαστρονομική κληρονομιά στους υγρότοπους της Μεσογείου - υγιείς υγροβιότοπους, υγιεινή διατροφή» που δημιουργήθηκε από την Medina (Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο) είναι πλέον διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Το υλικό που παρουσιάζεται σε αυτή την έκδοση συλλέχθηκε - σε εθελοντική βάση - από ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο που συνδέονται με τους υγροτόπους της Μεσογείου σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Το βιβλίο δεν θα ήταν εφικτό να δημιουργηθεί, χωρίς την πολύτιμη συμβολή τους και τις φανταστικές μαγειρικές τους ικανότητες. Οι τοποθεσίες και οι συνταγές που παρουσιάζονται είναι όλα καλά παραδείγματα καλής συνύπαρξης των ανθρώπων με τους υγρότοπους. Είναι ιστορίες για το νερό και τη ζωή. Είναι ένα μικρό αλλά ουσιαστικό εργαλείο στην προσπάθεια καταγραφής παλιών και δημιουργίας νέων «αναμνήσεων», να αισθανθούν τα αρωματικά μίγματα υγροτόπων και να δοκιμάσουν τη γεύση των προϊόντων τους.

Σκοπός της παρούσας έκδοσης είναι η προώθηση της μαγειρικής κληρονομιάς των υγρότοπων της Μεσογείου (υγιείς υγρότοποι, υγιεινή διατροφή) και ταυτόχρονα να ενθαρρύνει περαιτέρω η ενσωμάτωση των πολιτιστικών αξιών στη διαχείριση των υγροτόπων, σύμφωνα με τα ψηφίσματα VIII.19 και IX.21 της σύμβασης Ramsar. Επίσης, αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο σκοπεύει να τεκμηριώσει τους διαχρονικούς δεσμούς των μεσογειακών κοινοτήτων με τους υγροβιότοπους, να δείξει πώς μπορούν να ενισχυθούν αυτοί οι δεσμοί έτσι ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για την αειφόρο χρήση αυτών των ανεκτίμητων οικοσυστημάτων.

Η ηλεκτρονική έκδοση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός τριετούς προγράμματος με τίτλο «Διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε υγρότοπους» που υλοποιήθηκε από τη Γραμματεία της Σύμβασης Ramsar και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα MAVA. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 και ο κύριος στόχος του είναι να:

1. αναπτύξει, σε στενή συνεργασία με τα συμβαλλόμενα μέρη, περαιτέρω σχέδια για τον πολιτισμό και τους υγροβιότοπους σε κάθε περιοχή που ανήκει στην Σύμβαση Ramsar, τα οποία να αποτελέσουν έμπνευση και για άλλα συμβαλλόμενα μέρη, ώστε να συμμετέχουν και άλλες περιοχές ώστε να υπάρξουν ευκαιρίες για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων της CEPA
και
2. να λειτουργήσει ως παράδειγμα της πλούσιας πολιτισμικής ποικιλομορφίας που συνδέεται με τους υγροβιότοπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στις σελίδες 54 και 55 της ηλεκτρονικής έκδοσης μπορείτε να δείτε την παραδοσιακή συνταγή του υγρότοπου της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, «Λίγδες σε σάλτσα ντομάτας» του κ. Νικόλαου Νούλα.

http://med-ina.org/NEWS/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/237/New_e-publication_Gastronomic_Heritage_in_Mediterranean_wetlands_-_healthy_wetlands_healthy_eating.aspx

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση