Νέα μελέτη για το τι θα συμβεί αν λιώσουν οι πάγοι σε Ανταρκτική και Γροιλανδία

Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του λιώσιμου των πάγων της Γης αποτελεί μια πραγματικότητα και ένα πλήθος ερευνών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν αποτυπώσει διαφόρων ειδών προβλέψεις για το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η άνοδος και πόσο μεγάλη θα είναι η οικολογική και ανθρωπιστική καταστροφή που θα επέλθει.

Με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Communications» ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου Πουσάν στη Νότια Κορέα και του Πανεπιστημίου της Χαβάης αναφέρουν ότι αν λιώσουν τα μόνιμα στρώματα πάγου στη νότια πλευρά της Ανταρκτικής και τα μόνιμα στρώματα πάγου στις βόρειες περιοχές της Γροιλανδίας η στάθμη της θάλασσας στον πλανήτη είναι πιθανό να αυξηθεί κατά περίπου δύο μέτρα μέχρι το 2150. Η μελέτη υπολόγισε το λιώσιμο περιοχών με στρώματα πάγου έκτασης το κάθε ένα εξ αυτών άνω των 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Όπως είναι ευνόητο μια τέτοια εξέλιξη θα έχει καταστροφικές συνέπειες αφού πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές στη Γη θα βουλιάξουν με ότι αρνητικό συνεπάγεται για τον πλανήτη και τις ανθρώπινες κοινωνίες αφού ένας αριθμός ανθρώπων που θα ξεπερνά και μάλιστα κατά πολύ το ένα δισ. θα υποχρεωθεί να μεταναστεύσει σε άλλες περιοχές από τις εστίες τους. Οι μετρήσεις που έχουν γίνει δείχνουν ότι τον 20ό αιώνα η αύξηση της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχει προκαλέσει αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά περίπου 20 εκατοστά.

Καθώς ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κοντά στις ακτές, είναι ζωτικής σημασίας να παρέχουμε ακριβείς προβλέψεις για τις παγκόσμιες και περιφερειακές μελλοντικές τάσεις της στάθμης της θάλασσας. Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαρτώνται θεμελιωδώς από τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των παγοστρωμάτων, των παγόβουνων, του ωκεανού και της ατμόσφαιρας» αναφέρουν οι ερευνητές.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση