Νέα μελέτη: Η κακή διαχείριση απορριμάτων στοιχίζει και σε ζωές

Η κακή διαχείριση απορριμάτων προκαλεί τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων ετησίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο από αιτίες που μπορούν εύκολα να προβλεφθούν. Αυτό επισημαίνει νέα μελέτη, η οποία και σημειώνει ότι τα πλαστικά απόβλητα προσθέτουν μία νέα, επικίνδυνη πτυχή στο πρόβλημα.

Τα αστικά απόβλητα συχνά δεν συλλέγονται κανονικά σε φτωχότερες χώρες και η συσσώρευση τους τροφοδοτεί την εξάπλωση των ασθενειών. Από 400.000 έως 1 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της κακοδιαχείρισης των αποβλήτων, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Tearfund.

Ενώ πρόκειται για ένα πρόβλημα πολλών δεκαετιών, η αύξηση των πλαστικών απορριμάτων, που δεν διαλύονται, προσθέτει μια νέα σειρά προβλημάτων στην ήδη ζοφερή κατάσταση. Τα πλαστικά απόβλητα εμποδίζουν τις πλωτές οδούς και προκαλούν πλημμύρες, οι οποίες με τη σειρά τους μεταδίδουν ασθένειες. Όταν οι άνθρωποι καίνε τα απόβλητα για να τα ξεφορτωθούν, απελευθερώνουν επιβλαβείς τοξίνες και προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση.

Κάθε δευτερόλεπτο πλαστικά απορρίμματα που θα γέμιζαν μεγάλο φορτηγό καίγονται ή απλώς αφήνονται πεταμένα σε αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο Σερ Ντέιβιντ Άτενμπορο, του οποίου η σειρά Blue Planet II επέστησε την παγκόσμια προσοχή στο πρόβλημα των πλαστικών απορριμμάτων, ζήτησε επείγουσα δράση από τις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή πλαστικού που στη συνέχεια μετατρέπεται σε απόβλητα και για τη στήριξη των χωρών που αγωνίζονται ενάντια στην «παλίρροια της ρύπανσης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Πηγή: Guardian, Naftemporiki.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση